На 100 000 лв. се оценяват щетите от пожара, който остави столичния "Люлин" без ток

3542
На 100 000 лв. се оценяват щетите от пожара, който остави столичния "Люлин" без ток
Снимка: ЧЕЗ

"Нагло посегателство" остави без ток 50 000 души в София. Това обясниха от ЧЕЗ отнсно спирането на електричеството в столичния квартал "Люлин".

В събота, 19 декември, е имало посегателство над електроенергийната мрежа, собственост на ЧЕЗ Разпределение България. При опит за кражба в кабелен колектор е причинен пожар. По предварителни данни преките щети ще надхвърлят 100 000 лв., предаде Expert.bg.

Пожар остави без ток около 15 хил. души в столичен квартал

Без ток са западните квартали на София. Аварията е засегнала кв. „Надежда” 1, всички райони на кв. „Люлин&rdq...

"Това е безпрецедентно по мащабите си посегателство над електроенергийната мрежа на столицата за последните десет години, още повече, че през 2014 година ЧЕЗ Разпределение България положи нови кабели в колектора в кв. Люлин на стойност над половин милион лева", обясняват от дружеството.

Официален сигнал за кражба е подаден в МВР на днес, 21 декември, като органите на полицията са предприели съответните процесуално – следствени действия и огледи на място.

От ЧЕЗ заявиха, че служителите им са работили "при изключително тежки условия и в силно задимен колектор" за отстраняването на повредите и благодарят за съдействието на Национална служба Пожарна безопасност и защита на населението, както и на органите на МВР за оказаното съдействие.

От началото на 2015 г. година щетите от кражби на елементи от съоръжения възлизат на 2,9 млн. лв. Най-страшно е, че посегателствата излагат на риск здравето и живота не само на извършителите на престъпните деяния, но и на служители на ЧЕЗ, и на невинни хора. Само за тази година известните на компанията смъртни случаи вследствие на кражби са 5.

Почваме да купуваме свободно ток, на възможно най-ниска цена - дали?

Българската енергийна борса отваря врати днес, макар и не в пълен и окончателен вариант. Нейният официален тестови вариант ще бъде пред...

"Обръщаме се към обществеността и институциите с призив да обединим усилия в противопоставянето спрямо наглите посегателства над електроенергийната инфраструктура и да работим за строги мерки в защита на живота, спокойствието и интересите на гражданите. За противодействие на кражбите на елементи от електроенергийната инфраструктура са необходими законодателни промени, строги наказателни мерки и стриктен контрол от страна на компетентните органи. Призоваваме подобни деяния да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност", пише в позицията на компанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София