Над 100 коледари в община Елин Пелин поддържат живи българските традиции и през 2022 г. (СНИМКИ)

2513
Над 100 коледари в община Елин Пелин поддържат живи българските традиции и през 2022 г. (СНИМКИ)
Снимка: Община Елин Пелин

На 25 декември - Коледа, на централния площад "Независимост" посрещнаха рекордните 112 коледари в община Елин Пелин, които показаха на жителите и гостите на града как поддържат живи българските традиции. В последните над 20 години елинпелинските коледари традиционно се събират и обикалят къщите на близки и далечни, на приятели и граждани на града в деня на Рождество Христово, за да донесат благата вест, че се е родил Иисус Христос. В коледарската дружина има приемственост и в обичая тази година участват, както млади момци и ергени, така и женени мъже, заедно с техните синове и по този начин коледарската дружина постоянно расте и се развива.

В деня на Рождество Христово отец Цветан Велинов благослови коледарите пред храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" и ги призова да занесат новината за раждането на младенеца Иисус във всяка християнска къща. След това кметът на Община Елин Пелин г-н Ивайло Симеонов посрещна коледарската дружина пред сградата на общината като домакин и ги дарува с вино и колаци, а коледарите от своя страна тропнаха хора на централния площад под въздействащите звуци на запленяващата народна музика. По традиция домакините от Шопския край посрещат коледарите, за да ги нагостят, да им даруват храна и плодове, събрани през годината, както и да чуят отправените от коледарската дружина всеобщи пожелания следващата година да е по-берекетна и да се случват повече хубави неща в община Елин Пелин.

Малки коледари посетиха общината на с. Нови хан

На 15 декември 2022 г. на гости в сградата на общинска администрация гр. Елин Пелин бяха малките коледари към НЧ "Иван Вазов - 1928", с...

Гостите, присъстващи на площад "Независимост", се насладиха и на танцовото изпълнение на малките коледари от Шопски анасамбъл "Ради Радев" с ръководител Борислав Ковачев, които показаха коледарския обичай под съпровода на гайда, тъпан и във вихъра на българския фолклор.

На центъра в гр. Елин Пелин на гости на големите коледари от града бяха дошли и децата в по-малките коледарски дружини от село Нови хан, село Мусачево и село Столник. Традицията за коледуването се съхранява и развива от местните читалищни дейци от НЧ "Иван Вазов - 1928", с. Нови хан, НЧ "Отец Паисий 1928", с. Мусачево и НЧ „Иван Вазов - 1919”, с. Столник. Освен дългогодишната традиция в гр. Елин Пелин, днес в село Равно поле, село Петково, село Мусачево, с. /гара/ Елин Пелин, село Нови хан, село Столник и в други населени места също обикалят коледари по къщите на хората, носещи благата вест за Рождество Христово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Рая Назарян: Убедителната победа на ГЕРБ-СДС ще сложи край на политическата криза (СНИМКИ)

Затварят центъра на София за Фестивала на светлината LUNAR

Учат ни на паркиране: Зам.-кмет на София обяснява хаоса при НДК

"Всеки ден ще има протест": Столичани срещу ремонта на бул. "Патриарх Евтимий"

Малки и големи се поздравиха за Великден на празнично украсения площад в с. Райово

Промени в движението в София за Гергьовден

Инсталацията за горене на RDF на Топлофикация София е де факто незаконна

Великденска украса се появява в София на четири ключови локации

Авария остави без вода два столични квартала

След игра в Южния парк: Махнаха15 кърлежа по тялото и дрехите на дете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София