Неправилната маркировка ли се оказва по-опасна от пияните шофьори: 5 месеца след трагедия с дете мястото остава опасно (СНИМКА)

1364
Неправилната маркировка ли се оказва по-опасна от пияните шофьори: 5 месеца след трагедия с дете мястото остава опасно (СНИМКА)
Снимка: БГНЕС

5 месеца след трагедията с Филип на ул. "Гурко" мястото остава опасно, съобщават от Европейския център за транспортни политики. Кръстовището е на улица "Гурко" и ул. "Шишман" в София.

Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) изготви анализът след проверка на мястото заради получени много сигнали към сдружението. Констатациите са изпратени и на кмета на Столична община Васил Терзиев с настояване за тяхното отстраняване.

От ЕЦТП подчертават, че не оправдават водача, убил Филип, който е шофирал с 2,2 промила алкохол в кръвта и със скорост почти три пъти, превишаваща разрешената за зоната - 30 км в час, както и че застават зад протеста на граждани на 21 февруари на кръстовището. „В ЕЦТП няма да спрем да водим битка срещу всички нарушители, чиито действия често са с фатални последици.“

Още: Близки на убития на пешеходна пътека Филип излизат на протест

Какви са нарушенията 

Анализът за настоящото състояние на кръстовището на ул. "Гурко" и ул. "Шишман" показва множество нарушения. Едното от тях е, че на кръстовището при ул. „6-ти Септември“ и ул. „Ген. Гурко“ има поставени пътни знаци Д17 „Пешеходна пътека“, като знакът не е повторен от лявата страна, а такъв липсва и по направлението към ул. „Г. С. Раковски“ в направлението към бул. „Васил Левски“. Пътен знак за пешеходна пътека и за движение само направо са повредени и в момента. Така се възпрепятства разпознаването им от участниците в движението през деня и през нощта, както и безпрепятствено движение на пътните превозни средства и на пешеходците. Отделно е погрешно маркировката да бъде жълта. На кръстовището има поставени пътни знаци за пешеходна пътека, но липсва положена пътна маркировка М8.1 „зебра“.

На кръстовището при пресичането на ул. „Генерал Гурко“ и ул. „Цар Шишман“ са налични няколко нарушения. Пътните знаци, поставени преди кръстовището за път с предимство и други два знака закриват видимостта към поставения зад тях пътен знак за пешеходна пътека.

Снимка: ЕЦТП

На поставената изкуствена изпъкнала напречна неравност и изградено повдигнато кръстовище не е положена пътна маркировка М17. Отделно пътна маркировка М8.1 не отговаря на изискванията, като същата не е изработена и от допустимите строителни продукти за пътна маркировка. Крайната линия е изпълнена с жълт цвят, което се ползва за забрана за паркиране. В конкретния случай е погрешно маркировката да бъде жълта.

Още: Инцидент: Баща прегази детето си на Подбалканския път

„В заключение бихме искали да обърнем сериозно внимание на това, че принципно може да се приеме, че организацията на движението на територията на гр. София е незаконосъобразна, тъй като липсва Генерален план за организация на движението по пътищата (ГПОД)“, съобщават от ЕЦТП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София