Новият милионен договор за градския транспорт в София си седи на трупчета

1825
Новият милионен договор за градския транспорт в София си седи на трупчета
Снимка: БГНЕС

Комисията по транспорт в Столичния общински съвет (СОС) отложи разглеждането на скандалния договор за възлагане на двуцифрено число автобусни линии от градския транспорт на София на частната фирма „МТК Гроуп”.

Втората точка от днешния дневен ред на комисията беше единодушно отложена. В нея Калоян Паргов (БСП), Борислав Борисов (ГЕРБ) и Борислав Бориславов (Реформаторски блок) предлагат общината да сключи договор за отдаването на 16 автобусни линии на частния оператор за 8 години, като цената е малко над 169 млн. лв.

Фирмата е победител в конкурс от 2008 г. Тогава обаче излязоха записи, в които стана ясно, че тогавашният заместник-кмет по транспорта Велизар Стоилов нерегламентирано се е договарял с участниците в обществената поръчка - "МТК груп", "Карат-С" и "Юнион трейд". Бойко Борисов, който по това време беше кмет на София, отстрани Стоилов от поста и отказа да подпише договор със спечелилите конкурса фирми, сред които и "МТК груп".

Частната компания оспорва решението в съда, който отсъжда в нейна полза още през 2012 г. Въпреки това Столичната община, вече под ръководството на Йорданка Фандъкова, отказва да подпише договора с "МТК груп".

Според решение на съда от 23 март 2016 г. фирмата трябва незабавно да започне да обслужва спечелените линии -18,20, 21/22,23, 24, 24А, 25, 26, 28, 29, 31, 81, 86,117,118,119. В противен случай компанията иска обезщетение от близо 15 млн. лв.

Ще платят ли софиянци излишни 44 млн. лева за градски транспорт?

В разгара на вече ясно кипящото напрежение около поскъпването на цената на билетчето за еднократно пътуване в градския транспорт в Софи...

Пред журналисти Паргов днес обясни, че идеята за отлагане е дошла след решението на съда от миналата седмица. "Бяха изискани лицензи, които трябва да бъдат извадени. Въпреки икономическата целесъобразност, дори с една малка неустойка, ние решихме, че е по-добре да надделее политическата целесъобразност", обясни социалистът.

В случай, че общинските съветници решат да сключат договор с частния превозвач, частният превозвач ще трябва да осигури 60 автобуса за 16-те линии, става ясно от проекта на договора.

Общината ще му плаща по 3 лв. на км. Макар "МТК Гроуп" да нямат лиценз за превозваческа дейност, собственикът ѝ Росен Илиев е управител на друга фирма - "МТК Транс", която има лиценз до 2018 г., показва регистърът на агенция "Автомобилна администрация".

Според Търговския регистър "МТК Транс" се явява правоприемник на "Карат С". "Карат С" изпълнява договора си с общината и има лиценз също до 2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София