Община Елин Пелин тържествено отбеляза 3 март и 145 години от Освобождението на България (СНИМКИ)

2085
Община Елин Пелин тържествено отбеляза 3 март и 145 години от Освобождението на България (СНИМКИ)
Снимка: община Елин Пелин

На 3 март 2023 г. жители и гости на град Елин Пелин отбелязаха заедно 145-та годишнина от Освобождението на България с благодарствен молебен в храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" от 10:00 часа и последвалото шествие-дефилир от НЧ "Елин Пелин 1896" в 10:30 ч., обединило в едно стотици участници. В него се включиха децата от детските градини в община Елин Пелин, ученици от общинските училища, самодейни състави на читалищата, членове на спортните клубове, общински съветници, представители на общинска администрация и кметовете на населените места в общината, както и много граждани. Официалното честване на пл. „Независимост“ започна в 11:00 ч., като преди началния час площадът бе пълен с граждани, очакване и вълнение. Хората, които идваха за тържеството, се поздравяваха за празника с усмивки, а децата получиха малки български знамена за националния празник. Шествието през центаланата част на града бе водено от Представителен духов оркестър „Стефан Стефанов“ при НЧ „Светлина 1975“, с. /гара/ Елин Пелин с диригент Вилимир Кирилов и мажоретен състав „Нани Денс“, с ръководител Надежда Чанова.

Националният флаг бе внесен на площада от почетните знаменосци - български военнослужещи с общ представителен военен блок от ВФ 4600 с. Мусачево и ВФ 28269 с. Горна Малина. Всички погледи проследиха с гордост издигането на трибагреника под звуците на химна на Република България. Особено голямо бе вълнението на публиката при изпълнението на стихотворението "Опълченците на Шипка!" от актьора Тодор Янкулов. Хората притихнаха пред непреходните и вечни Вазови слова, очите им се насълзиха, а сърцата им български трепнаха от силната емоция на стиховете.

Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин, поздрави жителите и гостите на празника. "И тази история, която във вековете отеква ни кара да ходим с гордо изправни глави пред целия свят! Давайте пример на своите деца, научете ги на най-важния урок, че в живота ни винаги имаме избор и винаги правилният избор и правилният път е трудният! За тази свобода нашите предци са платили със живота си!“ – отекнаха думите на Ивайло Симеонов, а речта му завърши с призива: „Да живее майка България! Господ напред и ние след него!“.

След него приветствено слово за Националния празник на България произнесе и г-н Николай Плещов – председател на Общинския съвет - Елин Пелин. Той призова за обединение на тази светла дата и приемственост на българските ценности сред децата и спазване на завета на българите, които са дали живота си за свободата на нашата родина. Прозвучаха неговите силни думи на преклонение пред делото на опълченците, които са направили единственият верен избор и са се жертвали без страх от обстоятелствата и страшния час за своята родина.

Концертът започна с изпълнение на „Песен за Райна Попгеоргиева“ от Женски Народен хор „Димитър Динев” при НЧ „Елин Пелин 1896” с диригент Илка Димитрова. Публиката на площада бе впечатлена от композицията „145 години свободна България“- празничен поздрав от учениците от НУ „Христо Ботев“, гр. Елин Пелин и техните ръководители Антоанета Тодорова, Даниела Петрова и Нина Радева. Празничната програма продължи с песента „Вятър ечи, Балкан стене“ в изпълнение на Вокална група „Камбанки“ при НЧ „Елин Пелин 1896“ с ръководители Сашка Спасова и Стела Стоянова.

Детско-юношеският шопски ансамбъл „Ради Радев“ с ръководител Яна Йорданова при НЧ „Елин Пелин 1896“ представи на площада танцът „Пролетно настроение“. На 3 март - паметен и безсмъртен ден, в който напира гордостта, че сме българи прозвуча песната „Моя страна, моя България“ в изпълнение на Соня Станчева“ и развълнува всички присъстващи.

В края на тържествения концерт публиката аплодира танцьорите от „Шопски ансамбъл Ради Радев“, които представиха изпълнение на традиционния „Новоселски танц“. Прозвуча ясния празничен камбанен звън, който огласи целия град, а тържественото настроение остана в усмивките и светлите погледи на всички деца и техните родители, дошли да споделят празника и гордостта, че сме българи.

От общината благодарят на жителите и гостите на града, уважили празника, на участниците в програмата, на организаторите и на всички, които допринесоха за случването на този празник на българския дух!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София