Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвиненият за злоупотреби кмет на Младост: Това е атака от страна на ГЕРБ

23 декември 2016, 08:00 часа • 2891 прочитания

Както Actualno.com писа, Столична община е сигнализирала прокуратурата заради новоизбрания кмет на район Младост – Десислава Иванчева. Причината – документи с невярно съдържание, които тя е представила. „Има законови проблеми с легитимността на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева“, каза Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет.

Герджиков разясни, че въпреки, че казусът първо е отнесен към общинската избирателна комисия, която има срок от един месец да се произнесе, прокуратурата също трябва да бъде сезирана. Това се налага тъй като става въпрос за фалшифициране на документ.

Същината на обвинението към кмета на Младост е, че в законоустановения срок не е подала заявление в Търговския регистър към "Агенцията по вписвания" за това, че е развивала търговска дейност и че е започнала процедура по прехвърляне на дружествени дялове на друг собственик. Съществува законово задължение за подаване на такова заявление до председателя на СОС и до Общинската избирателна комисия.

"Мога да кажа със сигурност, че в законоустановения срок, който е 14 декември, аз не съм получавал такова заявление. Получих го едва вчера", каза Герджиков, цитиран от Dir.bg. Той представи Указания на Агенцията по вписвания с днешна дата, според които няма данни за прехвърляне на собственост на 22 ноември, когато се твърди че е направено прехвърлянето в Нотариалната камара.

“Това означава, че става въпрос за фалшификация и за опит за заблуждаване на Агенцията по вписванията“, заяви Герджиков.

От своя страна кмета на „Младост“ – Десислава Иванчева – изпрати до медиите открито писмо, в което заявява, че тиражираните от председателя на Столичния общински съвет твърдения и обвинения към нея са пълна лъжа.

Прилагаме пълния текст на писмо ѝ:

Уважаеми колеги,

Тиражираните днес в медиите публикации, че след избора ми за кмет на район "Младост", не съм извършила необходимите действия, за да прекратя дейността ми, извършвана в частна фирма, са абсолютна лъжа.

Прехвърлих фирмата си още на 22 ноември, преди встъпването ми в длъжност и далеч преди законоустановения срок.

Разбирам, че председателят на Столичния общински съвет е направил внушението, че едва днес е направено прехвърлянето на фирмата ми. Това са абсурдни твърдения и още преди дни е информиран г-н Герджиков с приложени копия на документите, доказващи, че прехвърлянето се е случило на 22.11.2016г.

Днешната атака от страна на ГЕРБ срещу мен очевидно показва, че те не могат да преживеят загубата в Младост. Ние категорично показваме, че имаме намерение да спазим ангажиментите си и да се борим против презастрояването на Младост и с това нарушаваме много интереси, които търсят начин да ни преборят. Няма да го позволим.

Очаквам извинение от Елен Герджиков и ГЕРБ, в противен случай, че съм принудена да защитя доброто си име и в съда.

Десислава Иванчева, кмет на район "Младост" - Столична община

Actualno.com припомня, че Иванчева стана известна покрай гражданските протести срещу застрояването на зелени площи и междублокови пространства в южните квартали. Тя встъпи в длъжност само преди няколко седмици с обещанието действително да спре застрояването и с твърдението, че общинските власти законово могат да вземат мерки.

След като прокуратурата се произнесе, последствията за нея могат да са крайни -  нов частичен избор за кмет на район "Младост".

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес