Опозицията в София срина от критики Фандъкова за детските градини

5404
Опозицията в София срина от критики Фандъкова за детските градини
Снимка: БГНЕС

Най-големите опозиционни групи в Столичния общински съвет (СОС), разкритикуваха управлението на ГЕРБ що се отнася до Столична община и възможността децата да ходят на държавна детска градина.

От "Демократична България" определено не спестиха саркастичния тон:

Само 14% от децата в София са отишли днес на градина

В първия ден на отварянето на детските градини в София родителите на 6348 деца ги заведоха на градина, а други 489 деца посетиха самост...

"Тези дни бяхме свидетели на поредната ежегодна изненада - местата в общинските ясли и детски градини се оказаха драстично по-малко от децата, кандидатстващи за тях. Изненада?

Уви, изненадата с детските градини вече е традиция, датираща поне от 2008 г. - оттогава г-жа Фандъкова отговаря за образованието и културата в София, първо като зам.-кмет, а после и като кмет. Всяка година тази изненада предизвиква гражданско недоволство. Тази година обаче вместо Деня на детето София изглежда ще отбележи Деня на детето без детска градина. Протестът на родителите е повече от справедлив - без места останаха близо 8 000 деца.

Вчера разбрахме, че г-жа Фандъкова пак е дала обещание. Обещала е решението за детските ясли, което от "Демократична България" предложихме по време на предизборната си кампания - партерните етажи на новите сгради да бъдат използвани за детски ясли.

И след като г-жа Фандъкова така и така е започнала да изпълнява нашата предизборна програма, предлагаме да продължи с предложението ни за ваучерите, компенсиращи семействата на деца, за които общината не е осигурила ясла или детска градина. Предложението ни съвпада и с настоящото искане на протестиращите родители. Внесохме го в Столичния общински съвет в края на януари при разглеждането на Бюджет 2020 за София и в него беше предвидено 13,2 млн. лева да отидат при родителите на децата, които не са класирани в общински ясли и детски градини".

От БСП стигат по-далеч - те искат оставката на зам.-кмета на Столична община Тодор Чобанов, който отговаря за детските градини.

Над 1 300 000 лв. губи Столична община от неработещите детски ясли и градини

Столичната община губи 1,3 милиона лева заради неработещите през последния месец детски ясли и градини заради извънредното положение, в...

Отново хиляди деца на софиянци ще посрещнат 1 юни без място в общинска детска ясла и детска градина. Това не може да бъде определено по друг начин, освен като провал. Това каза председателят на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в позиция от името на "БСП за БългарияЮ в началото на днешната сесия на Общинския съвет.

"Поредното фиаско с приема в детските заведения, когато 19 000 нуждаещи се борят за 12 150 места, е напълно основателен повод да оттеглите г-н Чобанов. След първото класиране, 7911 деца отново останаха зад борда. Извън обсега на грижите на Столична община за подрастващите. Тази година 1000 малчугани по-малко ще посещават детски заведения, в сравнение с миналата. В най-голямата община – столицата на България, с бюджет над 1,7 млрд. лв.", обърна се той.

Лидерът на БСП-София посочи, че госпожа Фандъкова вече повече от 14 години, първо като заместник-кмет, а след това и като кмет, твърди, че за нея и екипа ѝ е приоритет решаването на този проблем, който тормози младите родители в София. Калоян Паргов припомни, че през миналата година, по време на предизборната си кампания, Йорданка Фандъкова твърдеше, че ще излезе пред софиянци с нов екип, с нови идеи и енергия. "В сектор Образование такива няма", констатира Паргов.

"Колко още и какво чакате, г-жо Фандъкова? А, ако не сте съгласна да поискате оставката на заместник-кмета по Образованието, Вие лично може да поемете отговорността за липсата на достатъчно места в детските градини и ясли в София", заяви Калоян Паргов.

"Вчера разбрахме, че безсилието Ви кара да се обръщате към стари идеи – за ползване на партерни етажи в жилищни сгради за детски градини. В съвременното строителство трудно ще се впише тази идея, а общинска жилищна политика от десетилетия няма. Да се прехвърли отговорността за изграждането на детски градини и ясли на фирми и предприятия, издава неспособност и нежелание да се реши проблема на ниво общинска грижа за децата", каза лидерът на социалистите в СОС.

Омбудсманът:Без такси в частните детски градини по време на извънредното положение

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Българската асоциция на частните училища г-жа Мария Каменова, в която н...

Той изтъкна, че всичко това може да се нарече само по един начин – признание за провала на Столична община в сферата на предучилищното образование. "Ето защо, ние, общинските съветници от групата на "БСП за България", призоваваме кметът на София да поиска и приеме оставката на доц. Чобанов“, завърши Калоян Паргов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Модерно осветление планират за 14 столични района

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София