Партия МИР поиска незабавна оставка на Фандъкова

2466
Партия МИР поиска незабавна оставка на Фандъкова
Снимка: Thinkstock

Партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие), водена от Симеон Славчев, поиска столичният кмет Йорданка Фандъкова незабавно да подаде оставка. Това се казва в позиция, разпространена до медиите.

В позицията е посочено, че столицата се управлява от Фандъкова и ГЕРБ повече от десет години напълно неефективно и непрозрачно, а проблемите вместо да се решават се задълбочават.

ПП МИР: Правителството нарушава законите и европейските норми за питейно-битовото водоснабдяване

Предложението за използване на водите от двата напоителни язовира "Ахелой" и "Порой" за преодоляване на „водната криза в Бургас&l...

Според МИР, само няколко дни преди Коледа стана ясно, че София губи 215 490 млн. лв. по програма "Околна среда". От партия МИР припомнят, че в периода 15.12.2017-23.12.2019 г. ДЗЗД "Дизайн Груп София" разработва проект "Подготовка на регионално прединвестиционно проучване за водоснабдяване и канализация за територията на Столична община", чрез който Столичната община да кандидатства по оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". По оперативната програма е предвидено подобряване на ВиК инфраструктурата на стойност 356 112 653,74 лв. без ДДС. МИР твърди, че след няколко месечни битки между Столичната община и европейския консултант "Джаспърс" се оказва, че извършеното проектиране, за което Столичната община е заплатила 3 399 000 лв. (без ДДС) на проектантския екип, не отговаря на европейските изисквания. Като резултат от това сумата на Столичната община намалява на 140 622 104,38 лв. без ДДС при положение, че можеше да бъдат получени по програмата над 356 млн. лв.

Друг съществен пропуск при подготовката на документите за кандидатстването по програмата според партия МИР е, че въпреки големите загуби на питейна вода не е предвидена подмяна на амортизираната водопроводна мрежа. Средства били предвидени само за канализационната мрежа на агломерациите София-град, Банкя и Нови Искър, както и за пречиствателната станция за отпадъчни води "Кубратово".

Отговорността за загубата на огромни европейски средства, с които трябваше да се подобри ВиК системата на София според партия МИР е на Йорданка Фандъкова и затова МИР настоява тя незабавно да подаде оставка.

Според ПП МИР, Йорданка Фандъкова и нейният екип нанасят огромни щети за жителите на столицата, защото първо не са подготвени документите за кандидатстване съгласно изискванията на програмата, което води до загуба на 215 490 млн. лв. и второ чрез изплатените хонорари на проектантите в размер на 3 399 000 лв. (без ДДС).

Партия МИР пусна сигнал до прокуратурата заради закононарушения на министъра на околната среда и водите

Председателят на политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев пусна днес сигнал до главния прокурор Иван Геш...

От партия МИР са категорични, че тези средства трябва да бъдат възстановени от проектантите и ако това не се случи, МИР ще сезират прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София