По-добри условия за разсрочено плащане към Топлофикация София

2342
По-добри условия за разсрочено плащане към Топлофикация София
Снимка: БГНЕС

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно с общинските съветници Ваня Тагарева и Прошко Прошков предлагат да бъдат облекчени гражданите в отношенията им с Топлофикация София при сключване на споразумения за разсрочено плащане. Докладът с ще бъде разгледан на 21-и този месец от градския парламент. Новите критерии и мерките са на база на постъпила информация от дружеството и направени предложения от обществените посредници и целят да облекчат финансовата тежест за клиентите в условията на икономическа несигурност и растяща инфлация. Решението ще има положителен социален ефект върху затруднените потребители на топлоенергия и в същото време ще работи за повишаване на събираемостта на вземанията в случаите, когато дългът е трудно събираем, въпреки желанието и добросъвестността на клиента.

Досега при по-големи дългове, когато длъжникът е с влошено материално и/или здравословно състояние, плащането дори и при разсрочване на минимум 30% авансова вноска и до 6 равни последващи месечни вноски можеше да се окаже непосилно за потребителя. Затова и промените позволяват, физическите лица да могат да погасяват задълженията си в по-дълъг срок до 12, 24 или 36 месеца. Това ще е възможно при ясно дефинирани условия, като ще позволи прилагането на индивидуален подход в клиентското обслужване. Критериите са обвързани с финансовото и здравословното състояние на длъжника. Новите критерии засягат и първоначално дължимата вноска при споразуменията, като се дава възможност за премахването ѝ в определени случаи.

Практиката показва, че ако клиентите не сключат споразумение за разсрочване, те трудно плащат дължимото, а производството по принудително изпълнение е утежняващо, както за тях, така и за дружеството. При такива казуси разсрочването на задължението за по-дълъг период ще даде решение, което да бъде в интерес и на двете страни. За клиентите няма да текат лихви и задължението ще бъде погасено след време, а „Топлофикация София“ ще получава регулярни, макар и по-малки в размер плащания за предоставяните от нея услуги. Направените промени са адекватна и навременна социална мярка спрямо потребителите на топлинна енергия, които изпитват затруднения в сложната и нестабилна икономическа ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София