Позната фирма взима без конкурс поръчката за ремонта на Южен парк

3992
Позната фирма взима без конкурс поръчката за ремонта на Южен парк
Снимка: Деляна Петкова/Actualno.com

Бившата "Чистота Искър", която вече се казва "Софекострой", получава от Столична община пореден договор без конкурс. На дружеството се възлага да укрепи мост и да ремонтира асфалтовата настилка в част от Южния парк, за което ще получи 100 000 лв. без ДДС, информира СЕГА.

Изборът на "Софекострой" е направен без предварително публикуване на обявление за обществена поръчка в Официалния вестник на Европейския съюз (ЕС), пише в документите към процедурата.

Предложение: Общинското дружество "Чистота Искър" с нов предмет на дейност и бизнес план

Общинското дружество „Чистота Искър“ да разшири своята дейност и да изпълни бизнес план, който да му гарантира устойчивост...

Преди дни на "Софекострой" бе поверена месечната поддръжка и експлоатация на 11 фонтана и пет каскади на територията на Столична община срещу 36 500 лв. без ДДС. Бившата "Чистота Искър" бе натоварена и с друга задача – да демонтира и извозва стари печки и котли, работещи на дърва и въглища, до посочена от Столична община площадка. За това ще й бъдат платени още 7500 лв. без ДДС.

През зимата на 2021 г. "Чистота Искър" ЕАД бе преименувана на "Софекострой" и с гласовете на управляващите в София - коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака" общинският съвет прие 5-годишен бизнес план за развитието на дружеството. В предмета на неговата дейност към "почистване, отстраняване на отпадъци и отпадъчни води, събиране и извозване на други отпадъци, зимно и лятно улично почистване" и т.н. бяха дописани "строителни и ремонтни дейност, реконструкции и дейности по изграждане, ремонт, цялостна или частична реконструкция и благоустройство на образователна или друг вид публична инфраструктура".

Промените на името и дейностите на фирмата бяха свързани с тенденция, която стана особено видима през 2020 г. и 2021 г. – "Чистота Искър" да взема без конкурс поръчки на София не само в сферата на почистването, но и в други области, включително в строителството. През м.г. тя пое договорите за изграждането на новите клетки за маймуните в Зоопарка, ремонта на уличното осветление по ул. "Тодорини кукли" в район "Подуяне", ремонта на градинки, алеи и т.н. През 2020 г. "Чистота Искър" бе натоварена и със строително-монтажните работи на детска градина във "Връбница", припомня медията.

В същото време обаче продължава да не е ясно дали "Софекострой" извършва със собствен ресурс поръчките или превъзлага дейностите на подизпълнители. През 2018 г., например, стана ясно, че "Чистота Искър" е пренасочила над 12 млн. лв. (около 97% от субсидията си, получена за почистването на районите "Красно село", "Красна поляна" и "Люлин"), за наем на техника от частната фирма "Грийн партнърс" АД. Като неин краен собственик впоследствие бе огласен известният бизнесмен Румен Гайтански, наричан още Вълка. През зимата на 2020 г. дружества на Гайтански официално получиха договори за чистотата в няколко района на София.

EURO CAMP отваря днес в Южен парк 2

Днес, точно в 17:00 ч., Спортното сърце на София - EURO CAMP ще затупти на открито в Южен парк 2, зад музей „Земята и хората&ldqu...

През юни 2019 г кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че заради направените разкрития за начина, по който "Чистота Искър" се управлява, предишният директор на фирмата Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. Досега обаче няма информация проверката на прокуратурата да е довела до някакви последствия. В същото време през януари т.г. сегашният директор на "Софекострой“ и бивш кмет на район "Изгрев" Цветомир Жеков лаконично призна, че фирмата продължава да ползва подизпълнители, което се случвало поради липсата на достатъчно техника и механизация. По тази причина той поиска, а управляващите гласуваха, "Софекострой" да похарчи около 3,3 млн. лв. без ДДС за закупуването на нови машини. Въпреки че бизнес планът на дружеството бе в обем от около 50 страница, от него така и не ставаше ясно в коя съществуваща или бъдеща дейност ще бъдат използвани новите машини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София