През есента софиянци ще гласуват на референдум за столицата

3112
През есента софиянци ще гласуват на референдум за столицата
Снимка: Getty Images/Guliver

През есента в София ще има референдум. Това призна общинският съветник от "Политическа група 5" на СОС Симеон Славчев. Лично той се ангажира да инициира обсъждането на въпросите за допитването в столицата, с които може да се реши проблем в цяла София. На председателски съвет преди сесията на СОС той получи подкрепата на колегите си от всички партии да предложи на сесия референдум за цяла София.

"Въпросите за референдума, които бяха предложени за район Младост първо са незаконосъобразни, второ популистки и трето няма да решат проблемите с презастрояването в "Мадост", а напротив ще ги задълбочат", категоричен е общинският съветник.

В София се провежда велошествие с мото "Аз карам велосипед. Последвай ме"

От храм-паметника "Свети Александър Невски" ще потегли велошествие с мото "Аз карам велосипед. Последвай ме", което ще стигне до Южния ...

В момента Славчев заедно с други общински съветници работят за определянето на въпросите, които ще бъдат разделени по групи и едва след това ще се изберат тези, които ще бъдат предложени за допитването. Веднага след сесията в четвъртък той се ангажира с вкарването в СОС на въпроси за референдум, с който ще решат конкретен проблем в София, съобщават още от "Политическа група 5".

"Един от въпросите например може да бъде свързан с предоставяне от общината на прилежаща земя – частна общинска собственост, към сгради етажна собственост в жилищните комплекси за поддържане и използване от съответната етажна собственост, коята ще упражнява и контрол по поддържането и използването на земята. В момента живеещите в блоковете са собственици само на земята под сградата. Целта е подобряване качеството на обитаване на жилищните комплекси в Столична община.

Така, предоставяйки на живеещите междублоков терен те могат да го превърнат в градинка или детска площадка. В същото време те нямат право да сменят предназначението на този терен като например за търговска цел. Запазвайки терена за озеленяване или детска площадка общината също може да помогне като предостави материали - пейки, кошчета, осветление и растителност за озеленяването. Така живеещите в блока ще имат отговорността за поддържането и опазването на това пространство. С тази идея се поставя и край на проблемите със строители, инвеститори", обяснява идеята си инж. Симеон Славчев.

Според него един от вариантите за въпрос за референдума може да бъде: Да се върне ли земята в междублоковото пространтство на собствениците, живеещи в съотвения блок?

Столичани от "Красна поляна" протестираха. Искат събаряне на Виетнамските общежития

Жителите на кв. „Красна поляна“ излязоха на протест срещу бавещото се решение на проблема с т. нар. Виетнамски общежития, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Нова детска градина в "Малинова долина" отвори врати (СНИМКИ)

СПТО: Проверката на РИОСВ не откри нарушения, благодарим на ГЕРБ за загрижеността

Тежка катастрофа в София, пострадал е моторист

Промяна в движението на 4 от най-важните трамваи в София

"Засади бъдеще!": Училищата в "Люлин" с уникална възможност да оставят следа след себе си

Община Костинброд с престижна награда и място в УС на Асоциацията на българските градове и региони (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София