Продава ли кметът на "Младост" земя на безценица?

2141
Продава ли кметът на "Младост" земя на безценица?

Нов скандал се развихри около собствеността на пореден терен в "Младост". Този път става въпрос за "Младост 4", където кметът на района Десислава Иванчева е позволила продажба на терен за 10 декара.

В статия на в. "Сега" се посочва, че кметът Иванчева иска от общинските съветници да позволят продажбата на терен от 10 004 кв.м на "Билд Сити Фактор" ЕООД за 480 120 лв. или 48 лв./кв.м. Тази оценка е изготвена от ЕТ "АРУС - Ан. Русков". В доклада на кмета обаче има доста неясноти - не се знае какво строителство се предвижда на мястото, не личи да се планира търг. Липсват важни документи - скица на имота, становище на районния архитект. Това беше и причината точката да не влезе в дневния ред на заседанието на СОС вчера (20 юли).

Битката за власт в "Младост" се изостря

Двама души от „За Зелен Младост” не са представители на цялото мнозинство. Не е проведена среща, няма гласуване. Това обяви...

Инвеститорът вече е собственик на две недовършени сгради на терена и право на строеж. Не е ясно обаче може ли от 10-те дка да се обособят отделни парцели. Заместничката на Иванчева - Биляна Петрова, която представи доклада, заяви, че не знае защо предложението е само от една страница, тъй като тя е виждала всички документи окомплектовани в папка.

Според зам.-председателя на местния парламент Николай Стойнев (ГЕРБ) намерението на Иванчева е скандално, тъй като противоречи на предизборните ѝ обещания за запазване на зелените площи в района. Общинският съветник от ДБГ Стефан Марков пък коментира, че предлаганата цена е в пъти по-ниска от пазарните и не бива да се допусне имотът да бъде продаден за жълти стотинки. Оповестената в доклада цена била твърде ниска даже за околностите на София.

Отговорът

В крайна сметка Иванчева отговори чрез Facebook за случилото се. "Върху "скандалния имот" в "Младост" 4 преди десетилетия са построени две сгради и през 1997 година Столична община ги продава. Собственикът има документи за завършен груб строеж, което обезсмисля твърдението, че общината може да си върне сградите. Тя дори не може да ползва терена, защото той е прилежаща площ. Въпреки това тогава той не е продаден и тези сгради се извисяват като бетонни паметници на една недомислица, в които се събират клошари", казва Иванчева. И продължава:

Кадиев се разграничи от кметицата на "Младост", граждани обаче подкрепят Иванчева

Лидерът на партия "Нормална държава" Георги Кадиев стана поредният, който се разграничи от кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и ...

"Преписката по продажбата на терена е стартирана през 2015-та. Сега, на 30 май, получих писмо от зам.-кмета на София Ралица Стоянова, че фирмата, собственик на сградите, иска да купи парцела, върху който са построени.

От мен бе поискано становище и да представя пред СОС доклад с оценка за цената, изготвена за сметка на купувача. Тъй като не смятам, че стърчащите бетонни колони и трегери са особено привлекателни за жителите на „Младост”, точно това беше направено. Естествено общината няма право да изготвя оценки и лицензиран оценител, с който Столична община има сключен договор и който си носи съответната отговорност, е преценил, че теренът със сградите струва над 1 млн. лв. От тази сума е извадил отстъпеното право на строеж, което е оценил на около 600 хил лв и за останалите 400 хил. лв е оценил терена под тях. Съвсем логично цената е по-ниска от пазарната, защото правото на строеж е било платено през 1997 г. Оценката на външния оценител бе приложена към доклада до Комисията по икономика към СОС, която да прецени дали го одобрява, отхвърля или ще иска още документи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София