Проектът за прием на първолаците в София с нова промяна

1932
Проектът за прием на първолаците в София с нова промяна
Снимка: iStock/Guliver

Все още няма край относно бъдещите критерии за прием на първокласници в София. Проектът на столичния зам.-кмет по образованието Тодор Чобанов вече се гледа на ниво комисии в Столичния общински съвет (СОС), като адресът се очертава като най-важния критерий, но предстои гласуване в СОС. Класирането ще зависи от 4 зони на близост до училището.

Чобанов предлага да се въведе нов критерий - настоящ адрес, съвпадащ с постоянния адрес на родителя/настойника в границите на определената за училището прилежаща територия. Той ще носи 43 точки. Границите на прилежащите територии - улици, квартали, микрорайони, ж.к. и др., ще се определят от районните администрации, пише в. "Сега".

Родителите масово недоволни от новите правила за прием в детски градини и училища

Промяната на критериите за прием в детски градини и училища предизвика недоволство на родители. Те обявиха в нота, че не са съгласни с ...

Ако детето живее извън тази "прилежаща територия", но в по-широкия административен район на училището, ще получи 30 или 29 точки според това дали настоящият и постоянният адрес съвпадат. Децата в съседство на административния район също ще получат шанс да се класират за най-близкото училище - те ще получават 28 точки. Настоящият адрес на родителя на територията на Столичната община ще носи 20 точки. Сега практиката във всяко училище е различна - някои дават точки само за своя административен район, други класират и деца от съседни райони.

Всяко училище ще получи картов лист за прилежащата му територия, който следва да се качи на сайта му, за да бъдат родителите максимално запознати. Тези, които не попадат във въпросната територия, а са в административния район, няма да бъдат дискриминирани, а просто ще получат по-малко точки.

Сериозно предимство ще носи и карането на подготвителна група в същото училище или друго дете от семейството, което учи там - по 20 точки. Предимството за работа на родителя в административния район на училището ще е 8 точки, но ако работата му попада в границите на прилежащата територия, точките ще са 10. Класирането ще зависи и от редица социални критерии. Дете с двама починали родители ще получава допълнително 22 точки. По 20 точки ще се дават на деца с един починал родител, с увреждания над 50%, от многодетно семейство и осиновени или настанени в приемно семейство.

При голям брой кандидати за прием в първи клас всяко училище по решение на педагогическия съвет може да приеме до три допълнителни критерия с общ брой точки 22. При равен брой точки пък общественият съвет към училището ще трябва да предложи начин за класиране.

Нови правила за прием на първокласниците

По нови правила ще бъдат приемани децата в първи клас през следващата учебна година. Промяната идва от допълнителни наредби, гласувани ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София