Протест и контрапротест се обединиха срещу бетона в София, СОС подготви ново застрояване

5712
Протест и контрапротест се обединиха срещу бетона в София, СОС подготви ново застрояване
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Под прозорците на заседаващия Столичен общински съвет, протест на софиянци срещу презастрояването и контрапротест на собствениците на имоти в Горубляне се обединиха срещу действията на общинските съветници.

С призиви "Стоп на бетона!"; "Спрете бетонгейт!"; "Спрете да крадете от нас"; "Не искаме бетон!"; "Да на зелените площи, не на презастрояването"; "Искаме си детските градини"; "Въздух за Овча купел!", за мораториум върху продажбата на общински имоти, за детски площадки и зелени площи, за спазване на Конституцията и уважаване на частната собственост и да не се застрояват междублоковите пространства те демонстрираха решимостта си да се борят заедно за правата си.

Презастрояването на София: В "Обеля" готвят пътни блокади, при блок 73 в "Младост 1" искат решения (СНИМКИ)

Жители на столичния квартал "Обеля" обвиняват в скандално безхаберие кмета на район "Връбница" Младен Младенов. Причината - опит да се ...

"Не може да ни разделите, ние сме обединени, защото защитаваме нашия личен интерес, а не някакъв корумпиран алчен интерес на политици и олигарси! Тук сме, защото искаме нормална градска среда. Тук сме, защото едните искат да защитят правото си на собственост, а другите искат да защитят правото си на нормален и достоен живот в града. Затова няма да допуснем да ни разделяте. Ще отстояваме интереса си докрай", заяви Росен Миленов, бивш служител на ДАНС, който се присъедини към инициативата срещу презастрояването.

"Видя се, че вие не можете да отстоявате обществения интерес, това го доказахте", заяви по мегафон на общинарите той и ги предупреди, че схемата им ще бъде счупена със стартиралата подписка за провеждане на местен референдум за спиране на презастрояването и неефективното разходване на общински средства в столична община. Сред въпросите за референдума, организиран от Миленов, са дали да има граждански съвети, които да участват в цялата процедура по възлагането на всички обществени поръчки и концесии на столична община и районните кметства, също дали да се създадат граждански съвети към управителните органи на общинските дружества. Допитването ще е и за това дали кметът на Столична община да нареди изработването на проекти за изменения в Общия устройствен план и подробните устройствени планове на Столична община, които да не позволяват застрояване на съществуващи озеленени площи, междублокови пространства, детски площадки и паркинги, както и да определят имотите, необходими за ново изграждане и разширяване на улици, паркове, обществени паркинги, общински детски градини и училища.

При протестиращите дойде омбудсманът Мая Манолова, която категорично заяви, че са непочтени опитите да бъдат противопоставяни едни граждани на други, защото интересите им са общи, а виновниците са в сградата на общината.

"Липсата на прозрачност, яснота какво се приема, какви са параметрите имат едно обобщение – лошо управление, от което страдат гражданите на София“, обобщи тя. Манолова настоя отговорните лица в общината да не гледат през прозорците, а да дойдат при хората и да обяснят какво точно ще се гласува днес – дали ПУП или изготвяне на задание за ПУП, дали попада в територията на „Източен парк“, дали ще застраши зелените площи. Тя покани двете протестиращи групи на работна среща в понеделник, където ще бъдат и независими експерти, за да се търси решение. „Не може хората да се чувстват с разсипани съдби за това, че законовото право на собственост им е погазено, че чакат с години обезщетения, но и гражданите, които страдат от презастрояването също имат права – това са правата на нашите деца да живеят в чиста и зелена София, които права сме длъжни да защитим“, заяви Манолова. Тя подчерта, че е за свещеното право на собственост, но също така е против нездравия инвеститорски интерес, който е на ръба на закона и застрашава обществения интерес и съсипва София.

"Обикалят общините, лъжат хората, че ще правят градинки, а всъщност с лъжи купуват изборите", оплака се от действия на общинари Иван Димитров от инициативен комитет "Горубляне" и се закани, че общината ще бъде осъдена. Той е категоричен, че общинското дружество "Софийски имоти" трябва да изчезне. През "Софийски имоти" хората казват, че се перат пари, добави той. "Не е нормално да получавате пликчета! Всеки който се обиди от това което казваме да излезе на детектор на лъжата", настоя още той. "Толкова е чисто, толкова е хубаво, че дишаме само прах. И г-жо Фандъкова, моята улица не е мита от 20 години", добави Димитров. 

И в "Лагера" тръгнаха да пазят застрашена градинка - този път от общината

Десетки жители в столичния квартал "Лагера" негодуват срещу желанието на Столичната община да превърне междублоково пространство в мяст...

Заседанието на общинските съветници бе озвучено и от изпълнение на траурния марш от под прозорците им. „София е погребана от общинските съветници. Техните действия са освен противозаконни, са и неморални. Техните морални норми са съвсем различни – не разбират от нищо друго освен от финикийски знаци. Внасяхме молби, показахме им, че цяла София е обединена, да не правят това, което правят, но те точно днес, в последния си работен ден, вземат решения за четири от най-големите площи, сред които "Дружба", "Източен парк", "Младост". Как да ги изпратим в почивка освен с траурния марш. Те на нас ни донесоха само това – мъка“, сподели пред Actualno.com Филип Симеонов от „Обединена София“.

Ново застрояване

Междувременно, в последното заседание преди лятната пауза, Столичният общински съвет (СОС) подготви пътя за ново застрояване - в района на т.нар. Източен парк, след като прие три отделни подробни устройствени плана (ПУП) за района. Всички ПУП-ове са за режим и регулация, както и застрояване, включително жилищен тип. А спорът има ли подготвяне на застрояване в терени, предвидени за озеленяване, избухна с пълна сила.

За тези решения предупреди общинският съветник Войслав Тодоров още в началото на тази седмица. А какви са подробностите и карта на района, който се отваря за бъдещо застрояване ВИЖТЕ В ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Сега, в пленарна зала на Столичния общински съвет, Тодоров предупреди, че става въпрос за 1300 декара земя, отредена за застрояване. И попита защо е спрян планът за озеленяване на Източен парк, за който имало обществено обсъждане още преди две години. Общинският съветник се усъмни, че планът за озеленяване се бави заради частни интереси - както и промяната на Общия устройствен план.

Подновено ли е незаконно разрешителното за строеж на най-високия хотел в София?

Има ли двоен стандарт заради общественото внимание по отношение на сходни строителни проекти в София? Този въпрос поставя сайта Frognew...

"Много смело изказване - като професионалист настръхвам от тези приказки, че се отреждат площи за озеленяване за застрояване", отвърна главният архитект Здравко Здравков. Той обвини Тодоров, че не коментира транспортната връзка, която ще свърже "Младост" с "Горубляне".

"Общият устройствен план не може да бъде променян - зоните са ясно дефинирани", подчерта Здравков, като призна и, че в зоните за застрояване влизат зелени зони, но това щяло да се вземе предвид при гъстотата на застрояване. Той го стори, след като каза, че в ПУП-овете има само територии, предвидени за жилищно застрояване.

Общинският съветник от ГЕРБ Силвия Христова също обвини Тодоров в изричане на "неистини и провокации". Тя подчерта, че сега се обсъжда задание - с гражданите, а няма нищо окончателно като план за застрояване. "Това, че г-н Тодоров смята всяка една незастроена площ за зелена си е негов проблем", подчерта тя. А Тодоров отвърна, че си е проблем на Христова, че счита всички зелени площи за незастроени, като контрира и Здравков за връзката "Младост" - "Горубляне", защото архитектът говорел за ул. "Ана Ахматова", която е много малка и няма как да бъде разширена, за да мине по нея голям трафик към Околовръстно шосе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София