Готви ли се Столичният общински съвет да одобри застрояване на Източен парк?

23158
Готви ли се Столичният общински съвет да одобри застрояване на Източен парк?
Снимка: БГНЕС

Утре, 25 юли, предстои последното преди лятната ваканция заседание на Столичния общински съвет (СОС). И вече има предупреждение, че се гласи приемане на ново сериозно решение точно преди края на мандата на сегашния съвет.

Става въпрос за промяна и отваряне на път за застрояване на Източен парк, който се намира между "Младост" и "Горубляне". Според независимия общински съветник Войслав Тодоров ще се изработи подробен устройствен план (ПУП), който той вижда като директна стъпка за застрояване на 1,3 млн. квадрата в „един от малкото съхранени зелените клинове на града”

“Точно преди да си заминат, мнозинството се готви да вземе решение, което ще се отрази на стотици хиляди граждани на София с десетилетия напред. През следващия мандат предстои работата по изменения в общия устройствен план на града и от години настоявам тези терени да се защитят като зелени площи в него. Вместо това в летните месеци един отиващ си орган бърза да съсипе града ни”, коментира Войслав Тодоров във Facebook. Той е дал и линк към петиция с призив да бъде спряно това застрояване.

В обявения за утре дневен ред на СОС, точка 37 засяга точно ПУП за регулация и застрояване "на местности "ж.к. Горубляне 2", НПЗ "Изток - подзона Горубляне", "ж.к. Горубляне 3" и кв. "Горубляне", район Младост". Предложението е на главния архитект Здравко Здравков. Освен това, точка 36 и точка 33 също изглежда са по темата - за ПУП-ове за регулация и режими на застрояване за преструктуриране на м. „ж.к. Дружба 1 - III част“, район „Искър“, в граници: бул. „Кръстьо Пастухов“, ул. „Тирана“, ул. „Илия Бешков“, бул. „Капитан Димитър Списаревски“ и м. „ж.к. дружба 2 - I част“ в граници: бул. „проф. Цветан Лазаров“, бул. „Копенхаген“, ул. „Обиколна“ и за регулация и застрояване „за хотел, търговски, административен и обслужващ комплекс, жилища и тп“, „за жс, обсл. обекти и тп“, „за озеленяване и техническа инфраструктура” в нов кв. 1 и пешеходна алея, поземлени имоти с идентификатори 68134.1504.2569 и 68134.4081.9572, 68134.4081.9574 м. „Цариградско шосе - караулката“, район „Искър“ и район „Младост“ и изменение на улична регулация. Докладите и по двете точки отново са на Здравков.

Заради готвената промяна и за да изпрати сегашния СОС в "заслужена почивка", утре (25 юли) от 9:00 часа пред Столична община се събира и инициативата "Обединена София". Повече какво представлява тя можете да си припомните ТУК! Предстои и пореден протест в "Горубляне", където има хора, които искат да им бъдат върнати имоти точно в парка, като се очаква те също да дойдат пред Столична община.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София