Ремонтът на Женския пазар в София приключва до 1 август

16955
Ремонтът на Женския пазар в София приключва до 1 август
Снимка: Getty Images / Guliver

Реконструкцията на Женския пазар в частта от ул. "Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф" ще приключи до 1 август. Информацията съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ремонтът е на стойност 8,2 млн.лв., осигурени по инициативата "Джесика" на ЕС, 20 на сто от средствата са предоставени от "Пазари Възраждане" ЕАД, информира БТА. Това е първият проект за града, осъществен заедно с Фонда за устойчиво градско развитие на София.

София е най-добра за пазаруване, сочи туристическа класация

Популярният туристически сайт "Booking.com" попита пътуващи от цял свят какво мислят за София и кои забележителности и традиции ги при...

По думите на кмета Женският пазар има потенциал да се превърне в изключително интересно място благодарение на атмосферата, създавана от сградите наоколо от началото на миналия век. Много от тях обаче представляват опасност и трябва да бъдат ремонтирани от собствениците, за което общината е издала предписания.

Най-трудната част на ремонта на Женския пазар е била подмяната на ВиК мрежата - една от най-старите канализационни мрежи от 40-те години на миналия век. В момента се правят уличните настилки, довършват се павилионите от метал и дърво - общо 90 нови на брой, поставят се камери завидеонаблюдение.

Новост ще бъдат специалните подземни контейнери за отпадъци- 12 с големина 1 куб.м и 4 контейнери с вместимост 3 куб.м за органични отпадъци. Подобни контейнери за боклук се слагат и напешеходната зона на бул. "Витоша", съобщи Фандъкова.

В новите контейнери на „Женски пазар” не трябва да се изхвърлят фасове и за целта поисках да помислят и проектантите, и изпълнителите за поставяне на пепелници наблизо, така че хората да не се изкушават. Това каза още кметът на София, предаде "Фокус". Тя добави: "Поисках да се направят надписите и табелите навсякъде и на английски, за да може чужденците също да разбират какво е това”.

Подписаха проекта за реконструкция на Женския пазар

Подписано е споразумение за проектно финансиране по европейска инициатива „Джесика” за устойчиво развитие на градовете и об...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София