С архитект Игнатов "Демократична България" ще реконструира София, иска и цялостна промяна

8534
С архитект Игнатов "Демократична България" ще реконструира София, иска и цялостна промяна
Снимка: Actualno.com/Тодор Беленски

"Демократична България" издигна архитект Борислав Игнатов за кандидат за кмет на София. Очаква се водач на листата за Столичния общински съвет да е съдия Методи Лалов, чиято оставка от съдебната система трябва да бъде гласувана в четвъртък.

На въпрос на Actualno.com  дали от партията са обмисляли да подкрепят кандидата на "Спаси София" Борис Бонев, лидерът на "Да. България" Христо Иванов заяви, че са водени преговори, но до консенсус не се е стигнало. Като основна причина той изтъкна, нежеланието за политическа обвързаност на Бонев и цялостно на организацията "Спаси София".

Експерт: Паметникът на Съветската армия да е с надпис "България на всичко"

Архитект Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България, предложи паметника на съветската армия в София да е с гер...

"Симпатични са ни младите хора от "Спаси София" и направихме всичко възможно от наша гледна точка да не се явяваме отделно. Бяха проведени 8 срещи през последните 6 месеца. С изключение на една, всички те бяха по наша инициатива.

Търсихме възможност да сложим на масата всички аргументи, дори на коалиционното договаряне ако щете,  Предложихме излъчване на техни представители в нашата листа - за общински съветници, за районни кметове. Предложихме на господин Бонев, ако той желае да се включи в надпреварата за наш кандидат, но той отказа с аргумента, че не иска да има нищо общо с партии. Това е причината, поради която пътищата ни се разделиха. Ние се явяваме на тези избори, като политическа формация. Смятаме, че дължим на своите избиратели ясна политическа идентификация. Ние се намираме на 18 месеца от редовните парламентарни избори. Искам да припомня, че думите политика и полис имат един и същи корен и надпреварата за столичния град да бъде просто състезание по красиви обещания.

Нашата ръка за взаимодействие е подадена, но ние сме политическа формация и се явяваме като такава. "Спаси София" не са наши опоненти, но е техен избор да бъдат наши конкуренти. Ние излъчваме кандидат, който не просто има визия и идеи, а и професионален опит и характер. Освен това има подготвен екип и това е по-добрият вариант за тези, които търсят цялостна промяна", обобщи Иванов.

Според наша информация, преди да се стигне до съгласи в обединението, кандидатурата на арх. Игнатов за кмет е била отстоявана от ДСБ, а Методи Лалов е бил фаворитът на "Да, България".

Арх. Игнатов стана популярен през последните месеци с идеите си за трансформиране на Паметника на Съветската армия в София. Преди два месеца той предложи около паметника да бъде изградена зелена могила, за да не се вижда отвън.

Мая Манолова: Ако реша да се кандидатирам, ще стана кмет на София

"Ако реша да се кандидатирам, ще стана кмет на София. Това е причината за страха, агресията и атаките, на които съм подложена. Впрегнат...

Борислав Игнатов е роден през 1972 година във Варна. От 3 години е председател на Камарата на архитектите в България. Той е завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София, след което е специализирал в Колумбийския университет в Ню Йорк. Според официалната му автобиография е работил като архитект в Ню Йорк, Сиатъл и Хонконг. В САЩ е проектирал болници, университети и жилищни сгради.

По време на представянето Борислав Игнатов обясни, че в София има три типа хора - гости на столицата, такива, които имат избирателни права и гласуват, както и такива, които могат да гласуват, но не желаят, защото са отвратени.

Според него най-голямата лъжа е, че добрите практики не могат да бъдат прилагани в България тъй като "не сме германци, а българи".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира още, че коалицията има шансове да стигне балотаж с кандидатурата на Игнатов, който е "единствената алтернатива на Йорданка Фандъкова, която вече управлява 10 г., и на Мая Манолова, която няма как да се дистанцира от БСП".

Според другия съпредседател на "Демократична България", Атанас Атанасов, европейските избори са показали, че в София тя е трета сила с 16%.

Борис Бонев към софиянци: Нека направим града ни по-подреден и красив

Независимият кандидат за кмет на столицата и активист на неправителствената организация "Спаси София", Борис Бонев, призова днес гражда...

Представянето на кандидата за кмет бе на Езерото с лилиите в Борисовата градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София