С личен пример председателят на СОС даде старт на кампания за тестване за "Хепатит С"

938
С личен пример председателят на СОС даде старт на кампания за тестване за "Хепатит С"
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Давайки старт на кампанията на столична община "София - град без Хепатит С", председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев се тества за вируса. "Това могат да направят и 5500 софиянци, но анонимно и напълно безплатно", каза той анонсирайки кампанията, която е съвместна между общината и международната компания АбВи България и дружество.

За начало са осигурени 5500 теста, с които в 9 общински лечебни заведения ще бъдат тествани безплатно и анонимно желаещите жители на столицата. Това са Университетска Първа МБАЛ - София "Св. Йоан Кръстител", Втора МБАЛ - София ЕАД, Пета МБАЛ- София ЕАД, две АГ болници - Първа акушеро-гинекологична болница „Света София“, Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Шейново" и четири диагностично-консултативни центъра - 22 ДКЦ, 11 ДКЦ, 12 ДКЦ и 17 ДКЦ.

"Имаме много важна цел и тя е да осигуряваме по-добро качество на живот на софиянци в различни области - градска среда, социална политика, здравето", посочи Георги Георгиев.

Това е поредната инициатива на столична община в областта на общинското здравеопазване, отбеляза Георгиев и съобщи, че по програмата за двойки с репродуктивни проблеми вече са родени 33 дечица, а по новата програма за асистирана грижа, наскоро бяха връчени първите GPS-устройства за хора с деменция и Алцхаймер, които се предоставят безвъзмездно от общината.

"Това излиза извън представите за корпоративна социална отговорност, това е нещо повече, тъй като това е отговорност за общността и нейното здраве", коментира новата кампания шефът на общинската комисия по здравеопазване д-р Антон Койчев. 

СЗО е поставила задача на всички страни-членки на СЗО до 2030 г. 90% от хората с вирусни хепатити да бъдат идентифицирани и 80% от тях да бъдат лекувани, посочи проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология и председател на Експертния съвет към МЗ за превенция и борба с вирусните хепатити. Той съобщи, че за България честотата на тази инфекция варира от 0.9% до 1.5%, като в София броят на инфектираните с "Хепатит С" вероятно е значим.

Eто с какви устройства Столична община помага на хората с деменция

Жена с деменция от София и близките й вече разполагат с безплатно GPS устройство. В пленарната зала на Столичния общински съвет устройс...

"Ако успеем, благодарение на усилията на столична община, които тя полага заедно с пациентски организации и международни компании, да открием всички носители на "Хепатит С", ще можем да направим гигантска крачка към уточняването на тази инфекция", каза професорът. 

Той съобщи, че всички граждани на София, които бъдат изследвани и се окажат  позитивни, ще бъдат насочени към специализираните центрове за лечение, които само в София са 8, а общо в страната са 15.

За 98% от пациентите лечението е успешно, но точно скринингът е определящ, за успеха, подчерта управителят на Абви - България Павел Колев. Той изказа благодарност на Столична община, че с тази инициатива допринася млади хора в тяхната активна възраст да бъдат излекувани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София