С проект реформират социалните дейности и укрепват административния капацитет в Елин Пелин

1346
С проект реформират социалните дейности и укрепват административния капацитет в Елин Пелин
Снимка: Община Елин Пелин

Стартира изпълнението на проект: „Укрепване на общинския капацитет на община Елин Пелин за по-добро бъдеще“, с номер на административния договор: BG05SFPR002-2.002-0084-C01, финансиран по Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027. Основна цел на проекта е чрез комплекс от дейности да подпомогне реформирането на социалните услуги в община Елин Пелин, като улесни преходите към новите механизми на местно ниво, чрез развитие и укрепване на общинския капацитет.

Очакван резултат е подобрен капацитет на общината да прилага и изпълнява своите правомощия и задължения по Закона за социалните услуги (ЗСУ), Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за лична помощ (ЗЛП). Чрез проектните дейности ще се подпомогнат реформите в областта на социалните услуги и личната помощ и ще ускори предоставянето на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи от населението ни.

Община Елин Пелин стартира данъчната кампания

Във връзка със стартирането на данъчната кампания за 2023 г. имате възможност да заплатете дължимите данъци и такси лесно и бързо в реа...

Новите задължения и права на общините вследствие промените в нормативната уредба дават възможност от доставчик на социални услуги, всяка една община да бъде местен орган, пряко отговорен за планирането, насочването и одобрението на потребители. Разширяват се възможностите по силата на новите промени в ЗСУ, ЗХУ и ЗЛП, общините да планират по-гъвкави и съобразени със спецификите на местните потребители услуги. За да успеят обаче да се възползват от тях, общините имат необходимост от оборудване, обучение на специализирания персонал в новите промени, супервизия в преходния период, както и подкрепа за разработване на проучвания, анализи и програми за предоставяне на услугите за целевите групи /ползватели по реда на трите закона/. Предоставянето на интегрирана подкрепа на общините в изпълнението на правомощията им по трите закона ще позволи плавното и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалното включване и ще ускори предоставянето на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи от населението ни.

Проектът има две дейности:

Дейност 1/ Наемане, обучение и супервизия на персонала, необходим за изпълнение на задълженията и отговорностите на общините по ЗЛП/ЗХУ, както и по ЗСУ в частта, свързана с насочването от общините за ползване на социални услуги.

Дейност 2/ Подготовка за обезпечаване правомощията на община Елин Пелин ЗСУ, ЗХУ и ЗЛП (създаване на фронт-офис) и разяснително-информационни кампании за предоставянето на личната помощ, социалните и интегрирани здравно-социални услуги, както и информираност на обществото на местно ниво относно възможностите за разрешаване на проблемите, свързани с липсата на достъпност за хората с увреждания.

С поредица от събития община Елин Пелин отбеляза 150 г. от гибелта на Апостола

В седмицата на Васил Левски с рецитали, четения, рисунки, концерти, презентации, спортни инициативи, посещения и поднасяне на цветя пре...

Обща стойност на проекта: 16 198 лв. Проектът е финансиран на 100% в рамките на процедура процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05SFPR002-2.002 “Укрепване на  общинския капацитет”., съфинансиран от ЕСФ +. Продължителността на проекта е 12 месеца, като той стартира на 24.02.2023 г. и ще продължи година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София