Самоковски бракониери избягали от горските и ударили колата им

4261
Самоковски бракониери избягали от горските и ударили колата им
Снимка: БГНЕС

Бракониери, добивали незаконно дървесина край Самоков, са успели да избягат от служителите на горското стопанство, като са ударили един от служебните автомобили, информира БНР.

Нарушителите са забелязани от двама горски служители, които отивали да гасят пожар в землището на самоковското село Шипочане. Два джипа, единият от които с транзитни номера, се движели в посока срещу пожара.

Бракониери отровили 62 слона с цианид

Поне 62 слона през октомври са станали жертва на бракониери в Зимбабве, които отровили животните с цианид, съобщава АР, като се позовав...

Лесничеите извикали колегите си от контролното звено. Бракониерските коли, натоварени с незаконно добита дървесина, са били засечени по пътя към Самоков. При опит да бъдат спрени за проверка, водачът на единия от джиповете отказал да се подчини и ударил странично служебния автомобил на лесничеите. За случая са уведомени полицията и прокуратурата.

Междувременно над 100 тира, камиони, платформи за превоз, техника, използвана в дърводобива от Кюстендил и региона се включиха в протестно автошествие срещу приетите промени в Закона за горите.

Според промените в Закона за горите, приети на през юли, се забрани извършване на сеч в горите през тъмната част на денонощието. Въведе се и разпоредба, с която се предвижда задължение моторните превозни средства, превозващи дървесина, да бъдат снабдени с GPS устройства, като по този начин се очаква да се постигне ефективен контрол при транспортирането на тази суровина. Тази мярка трябва да влезе в сила от 2017 година. Предвижда се в обектите, в които постъпва или се преработва дървесина, да бъде инсталирана система за видео наблюдение с цел превантивен, текущ и последващ контрол. Видеонаблюдението трябва да бъде въведено от 2016 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София