Северната тангента в София май ще е с винетка, куп проблеми с новата винетна система

5797
Северната тангента в София май ще е с винетка, куп проблеми с новата винетна система
Снимка: БГНЕС

Никога Северната скоростна тангента не е планирана като градска магистрала, като градски булевард – тя е част от републиканската пътна мрежа и не може да е само "фрагмент". Това подчерта членът на УС на АПИ и бивш председател на агенцията Дончо Атанасов. Той добави и, че АПИ трябвало да отделя сериозен финансов ресурс за поддръжка и че годишно от там минавали 10 млн. автомобили. Представете си какъв сериозен ресурс е да минават дори 1 млн. автомобила без винетки, каза още Атанасов, като с тези думи постави сериозно под въпрос дали в крайна сметка няма да се въведат винетки за преминаване по Северната тангента.

Идеята е тежкият трафик да минава през тангентата, уточни Атанасов, който не коментира защо тогава при откриването ѝ беше основно рекламирана като "благо" за трафика в София. По-специално много засегнати са "Надежда", "Връбница", "Кремиковци" и движението на хората от тези райони към центъра на София. А Атанасов каза пред Нова телевизия, че на днешната среща със Столична община щяло да се прецизира кои зони, отнасящи се към Северната тангента, ще са "градски" и кои – "крайградски". Ще търсим балансирано решение, добави той и каза, че "сме се разбрали" да няма нужда от винетки по стария околовръстен път!

От 1 януари се въвежда уикенд винетка за 10 лв.

Водачите на моторни превозни средства до 3.5 т могат да ползват и уикенд винетка от 1 януари 2019 г.. Тя ще струва 10 лв. и ще важи от ...

Нормално е и настояваме там да се плаща винетка, това е транзитен път от автомагистрала "Европа", добави и ръководителят на АПИ Светослав Глосов. И направи сметка - на ден за година щяло да ти струва 26 стотинки да минеш тангентата, а за гориво си щял да изхарчиш 10-тина лева.

Същевременно зам.-кметът по транспортните въпроси на София Дончо Барбалов, който пое функцията от подалия оставка и обвинен в длъжностно престъпление Евгени Крусев, изрази увереност, че по Северната тангента на Околовръстното шосе няма да се ползва винетка. Има сериозна вероятност да се окажем единственият град с платен път през територията му, предупреди той след като чу Атанасов. Не мисля, че има основание за някакво сериозно безпокойство, каза Барбалов преди да чуе Атанасов и не отговори на два пъти зададен въпрос кой забърка кашата така, че да е спорно дали тангентата не е част от магистралната мрежа. Днес, 2 януари, предстои среща между АПИ и Столична община по въпроса.

Работи или не работи новата винетна система?

Като "единичен случай" Атанасов определи сигнал, според който новата система за винетките приела два пъти плащане за една и съща винетка. "Ако има такива грешки, те ще бъдат отстранени”, увери експертът.

Относно конвертирането на хартиените винетки в електронни и защо няма известие на имейла на клиента, Атанасов отговори, че не може да каже "за такива дребни подробности", но щяло да се оправя. Той не можа да обясни има ли случай да си купите нещо, да си оставите мейла и нищо да не се получава там като известие. Атанасов не можа да каже и защо при проверка на конвертирана винетка не излиза съобщение, че това се е случило.

АПИ обяви колко ще глобява за липса на винетки, КАТ не можело да глобява за електронни винетки

300 лева глоба и 70 лева компенсаторна такса ще плащат шофьорите, които не са си купили винетка и бъдат хванати в нарушение. За камиони...

Членът на УС на АПИ не можа да каже и кой е изградил прословутата система за електронна винетка и колко струва. Надявам се в рамките на 15 до 20 дни всички тези грешки да бъдат отстранени, завърши Атанасов, който се оправда, че не можело да влиза в такива подробности на забележката на Виктор Николаев, че „ако аз го работех това, щях да вляза в тези подробности”.

Пред bTV шефът на АПИ инж. Светослав Глосов обяви, че "показва някаква грешка", говорейки как се изписва грешка на терминалите за самообслужване при опит да се купи електронна винетка. На въпрос дали е по-лесно да се купи електронна винетка през сайта или през мобилното приложение, Глосов отговори, че "не би трябвало" и отрече да има срив на системата, давайки пример, че ако банкомат не работи, това не означава, че банковата система се е сринала.

1,5 млн. лева са приходите от винетки от 17 декември досега, каза още Глосов. И уточни, че новите контролни автомобили с камери на АПИ т.е. на "тол полицията" ще са разположени на места, където няма видеонаблюдение. Нямало начин да се допуснат масови нарушения и да се кара без винетка, увери ръководителят на АПИ.

Глосов каза и, че критикуваната мобилна система LIMA на АПИ, която показва кои пътища са проходими, всъщност нямала проблем, а фирмата, която я поддържала, искала много пари. Тя струвала 750 000 лева, а поддръжката била 20-30% от тази сума.

Друго интересно изказване на Глосов е, че поне засега АПИ няма намерение да не дава строежа на тунел "Железница" на "Джи Пи Груп". Припомняме, че фирмата обяви, че се отказва от строежа след като гръмна скандала "Джи Пи Гейт".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София