Шефът на Спешната помощ с предложение как по-бързо пациенти с COVID-19 да се хоспитализират

2093
Шефът на Спешната помощ с предложение как по-бързо пациенти с COVID-19 да се хоспитализират
Снимка: БГНЕС

Аз предложих и обявих, че мога да направя едно нещо, за да намалим времето за прием на пациенти с COVID - ще инсталираме наши радиостанции във всички болници с COVID отделения и COVID центъра. Така няма да има нужда от пращането на имейли до болниците, а директно ще има питане за свободни легла. Тези радиостанции ще бъдат поставени в приемните отделения на болниците. Тук вече ще трябва да има организация на болниците и дежурният в приемния център да знае колко и какви легла са свободни. Тази стъпка се налага сега, защото преди нямаше такъв натиск за хоспитализация на пациенти. В момента COVID леглата са 20% от общия брой в дадена болница. Могат да станат и 50%, могат да станат и 100%. Ситуацията се проемня ежеминутно.

Това заяви пред журналисти директорът на Центъра за Спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев, който днес присъства на официална церемония по връчването на ключовете за 17 нови линейки за ЦСМП.

Костадин Ангелов: Екипите за спешна помощ в София се увеличават с 50%

Решихме съвместно с министър Терзийски по разпореждане на премиера да се осигурят допълнително коли. 25 коли на жандармерията и пожарна...

"Тази нощ сме обслужили 60 доказано болни с COVID. От тях 18 души са хоспитализирани. Това прави 1/3. Определено времето за приемане на пациенти намаля с новите коли. Правим всичко възможно да обслужим всеки нуждаещ се, но няма как 60 линейки да кръжат из целия град и да блокират движението. Ситуацията е много динамична и се проемня всеки момент. Аз нямам информация някоя болница да е отказала прием на пациент", каза още директорът на Спешна помощ - София.

Що се отнася до състоянието на персонала и условията, в които работят спешните медици:

"17 са новите линейки за София. Броят на парамедиците, които ще обслужват тези линейки и колите от МВР, трябва да е 34. Към момента имаме назначени 14 нови парамедици. Продължаваме да набираме кадри и съм убеден, че до утре ще имаме нужния брой парамедици. Те ще работят само през деня, защото тогава е много по-тежко. Обажданията са двойно повече от тези през нощта. Парамедиците ще обслужват само COVID случаи и то по-леки. Само за днес сутринта 28 лекари и 10 линейки са отговорили на 38 обаждания и то само за София-град, изключвам областта. През деня работата е много повече", разкри д-р Гелев.

В същото време здравният министър обясни, че ще се реорганизират няколко болници в София, за да се осигурят още около 200 легла за пациенти с COVID-19.

Д-р Маджаров: Спешната помощ трябва всяка сутрин да докладва за отказани хоспитализации и да има наказания

Сам човек нищо не може да направи, той е безсилен срещу системата. Затова казвам, че системата трябва да се промени максимално бързо....

Ще се разкриват структури с до 200 легла за пациенти с COVID-19 в Окръжна болница, "София Мед", "Токуда", Александровска, "Пирогов" и Военномедицинска болница.

В Окръжна болница ще бъдат затворени последните етажи от вътрешното отделение. Същото ще стане и в "Токуда". В Александровска болница ще се затворят клиниките по кожни болници. В "Свети Иван Рилски" клиниката по ревматология ще бъде преместена и там също ще бъдат разкрити още легла, поясни проф. Ангелов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София