Ще има ли бъдещи проблеми заради строителни проекти до метрото на бул. "България"? (ВИДЕО)

18181

Заради ремонт по канализационната мрежа на малката столична улица "Александър Македонски" много домакинства в София останаха без вода за няколко часа. Причината – пробит водопровод.

ВИЖТЕ ВИДЕО!

Читател на Actualno.com засне шуртящата като фонтан вода от пробива. А ремонтът от няколко седмици затвори кръстовището на „Александър Македонски” с ул. „Хан Пресиян” по посока булевард „България”.

Всъщност ремонтът изобщо не е с цел единствено поддръжка на мрежата. В района, още преди да почнат изкопните работи, беше разлепено съобщение за предстоящи строителни работи. Оказа се, че парцелът, който е точно до подлеза на кръстовището на булевард "България", булевард "Иван Гешов" и булевард "Петко Тодоров" – там, откъдето минава маршрутът на третия лъч на метрото, е предвиден за строеж. Съгласно уведомлението, има разрешение за изместване на съществуващ канал, както и разрешение за строеж на велосипедна и пешеходна рампа.

На сайта на инвестиционна компания "Мавели" АД има и проект как ще изглежда мястото – осеметажна многофункционална сграда, която ще има жилищна, търговска и офис части. "На партерен, първи и втори етаж ще бъдат поместени офиси, а от трети до осми етаж ще се разполагат апартаменти с квадратура между 90 кв. метра и 225 кв. метра", пише в проекта. "Проектирани са 3 подземни нива за паркиране и гариране, съобразени с обема хора, които ще живеят и посещават сградата", четем още в обявлението на проекта.

Основен въпрос, който задават живущите в района, е дали изпълнението на подземната част ще е възможно именно заради високите подпочвени води там, заради наличието на метрото и заради сложната канализационна мрежа?!

Справка в Търговския регистър показа, че зад фирмата стои строителният предприемач Велико Желев, който е част от директорския борд заедно със съпругата му Мая Желева и сина им Виктор Желев. Велико Желев е известно име в строителния бранш – той беше ръководител на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски и беше разследван от Антикорупционната комисия (Комисията Кушлев по време на разследването) за демонстриран висок жизнен стандарт. Разследването е защото след като си тръгва от АПИ, Желев си подарява "Мерцедес Макларън" за около 360 хил. евро, а жена му Мая се сдобива с "Порше Кайен Магнум", пише dnes.bg.

Желев е и член на директорския борд на "Хидрострой" АД, като официално именно той е силният човек в компанията. Преди три години "Хидростой" купи свързваната с Делян Пеевски "Водстрой" 98 след светкавична сделка. "Водстрой" 98 нашумя особено силно след светкавичния конкурс за изграждане на българската част на проваления вече газопровод "Южен поток". Конкурсът беше обявен точно преди Коледа през 2013 година и приключи на Нова година, но "Водстрой" 98 беше една от малкото успели да подадат документи компании. След фалита на КТБ Цветан Василев нападна шефа на "Водстрой" 98 Иван Мирински и го обяви за кукла, подвластна на Делян Пеевски.

Припомняме, че точно от другата страна на кръстовището на бул. "България", бул. "Иван Гешов" и бул. "Петко Тодоров" – откъм "Петко Тодоров", където започва столичният квартал "Стрелбище", вече над две години има протести срещу готвен строеж на 43-44-етажен небостъргач. Проектът е на строителната фирма НИКМИ, а в момента се чака решение на първа инстанция за бъдещето му – заради обвинение от страна на прокуратурата, че извършената заменка за придобиване на имота от строителната компания с решение на Столичния общински съвет (СОС) и подписана от тогавашния кмет на София Бойко Борисов, е незаконна. В сряда, 15 май, от 19:00 часа предстои пореден протест срещу проекта и липсата на устойчиво решение, тъй като тази част на квартала е блокирана, след като НИКМИ разби съществуваща улица с аргумента, че минава през имота ѝ и почти 2 години по-късно няма промяна за отпушване на движението.

Припомняме, че съгласно приетият миналата година Закон за застрояване и устройство на Столична община (ЗУЗСО), ако терен, на който има инвестиционно намерение, е близо до метростанция (до 400 метра) и е с лице по улици от втори и трети клас на първостепенната улична мрежа, ще се позволява строеж на обекти с височина до 100 метра, но само за районите извън централната градска част и южните квартали.

Заглавна снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София