X
 
 

София дава повече пари от необходимото за повечето филтри за комини

2935 1
София дава повече пари от необходимото за повечето филтри за комини
Снимка: БГНЕС
Данъкоплатците в София са на път да платят драстично по-висока цена за филтри за комини, закупени със средства от бюджета на Столичната община, в сравнение с аналогичен проект, финансиран по европрограма. Това стана ясно на заседанието на комисията по екология към Столичния общински съвет, където се обсъждаха новите данъци за автомобилите, пише в.Сега.

Цената на очистващ филтър за еднофамилна къща, договорена по европейски проект, е 3120 лв. с ДДС за брой, а общата стойност на филтрите е 78 000 лв. В изпълнение на въпросната програма „Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух“ в жк „Красна поляна“ вече са монтирани 25 филтъра. В същото време за сходен филтър, договорен с друга обществена поръчка с бюджетни средства, Столичната община се е съгласила да плати по 3948 лв. с ДДС за брой, или с 828 лв. повече. Вторият договор е за 2000 филтъра. Като резултат по него предстои да се платят 1 656 000 лв. повече в сравнение с цената на филтрите по европроекта, или общо почти 7.9 млн. лв. В конкурса за втората поръчка е участвала една компания – ДЗЗД „Филтърни системи – България“, която вече е обявена за победител. Конкурсът не е обжалван и с победителя е сключен договор. Любопитно е, че столичната администрация се е съгласила гаранционният срок на филтрите да е възможно най-краткият според условията на контракта – 24 месеца.

Сигналът за огромната разлика в цените бе подаден от Альоша Даков от БСП. От общината казват, че при изпълнението на първия проект за 25 филтъра се е установило, че са необходими допълнителни дейности като "доизграждане или корекция на коминни тела, което касае материали и труд". По втория проект е изпълнено още "свързване към електрическото захранване и изграждане на вътрешна мини сградна инсталация, което касае също материали и труд". "В новия договор има и още две дейности, които са заложени за изпълнение освен доставка, монтаж и тестване на филтъра, а именно: създаване и поддържане на интерактивна географска карта с адресите, на които са монтирани филтрите, и създаване и поддържане на регистър на доставките с данни за дата на монтаж, адрес, гаранционен срок, поддръжка и т.н.", обясняват от администрацията на Фандъкова.

Филтри за чист въздух в столицата на 1000 домакинства

Договор за доставка и монтаж на електростатични филтри в комините на 1000 домакинства в София възложи столична община. За изпълнител е ...

Данъчната тежест

Междувременно във втора комисия опозицията в София декларира, че повишаването на данъка за автомобилите няма да доведе до никакво подобрение на въздуха, защото с приходите няма да се изпълняват конкретни мерки, а ще се пълнят дупки в бюджета. В понеделник в комисията по транспорт срещу предложението гласуваха БСП, "Демократична България" и Борис Бонев, а вчера в комисията по околна среда към левите и десните се присъедини лидерът на "Атака" Волен Сидеров (Бонев не е член на тази комисия). И в двете комисии проектът на ГЕРБ мина на косъм - 7 на 6 гласа.

„Предложението има изключително кратка мотивировка. Увеличението на данъците няма как да бъде обяснено и прието от жителите на града. Започваме с принудителните мерки, а липсват стимулите. Искате хората да слязат от колите, а къде са паркингите, на които те могат да ги оставят? Ще залесявате парковете с допълнителните средства, а къде са тези паркове?“, попита Иван Таков от БСП.

От „Демократична България“ обърнаха внимание, че вносителите не са предвидили дори минимално повишение на налога за най-замърсяващите машини – бетоновози, самосвали и т.н. „С вашия проект като най-замърсяващи се наказват автомобилите, произведени през и след 2014 г., тъй като увеличението на данъка за тях е най-голямо като процент“, коментира Тома Белев. Председателят на комисията Лорита Радева отговори, че за навлизане в центъра строителната техника плаща допълнителна такса, която и сега била достатъчно солидна.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители