София харчи повече за чистота, без да се вдига такса смет

3922
София харчи повече за чистота, без да се вдига такса смет
Снимка: bnr.bg/vidin

Размерът на такса смет на столичани през следващата година остава без промяна. Това стана ясно на заседание на Столичния общински съвет, на което съветниците приеха план-сметката за чистотата за догодина. В нея е заложено около 26 млн. лв. увеличение на разходите, въпреки че таксата за боклука няма да се увеличава нито за гражданите, нито за бизнеса. Догодина по това перо София ще харчи 173 млн. лв, уточнява в. "Сега".

Най-голямо увеличение на разходите - с 8 млн. лв. повече спрямо тази година, ще има за лятно почистване. За него догодина ще има 41 млн. лв. За зимно увеличението е само с 1 млн. лв. над тазгодишните 19 млн. лв. Според предвидения бюджет миенето на улици ще бъде увеличено в пъти, като освен големите булеварди и улици с масов градски транспорт, по-често ще виждат вода и кварталните улици. Улиците, по които се движи градският транспорт, догодина ще бъдат мити 13 пъти, а не както е през тази година - 3 пъти. Измиването на улиците с "обществена значимост" и вътрешнокварталните улици също ще става 13 пъти, а не само два пъти, както е в момента. В бюджета за почистване е включено и увеличение на средствата за поддържане и почистване на междублоковите пространства с 0.5 млн. лв. - 4 млн. за 2016 г.

С близо 8% поскъпва такса „Битови отпадъци“ в Асеновград

Средно с около 8 лева се повишава такса „Битови отпадъци“ в Асеновград от 2016 г. Предложението на Общинска администрация е...

Срещу предложението за бюджета за чистота гласуваха съветниците от групата на БСП. Както почти всяка година, те поискаха такса смет да бъде намалена, този път с 0.05 промила за гражданите и 0.1 промила за предприятията. В момента първите плащат 1.6 промила, а вторите - 10 промила. "Няма как да подкрепим план-сметка, която за пореден път бърка дълбоко в джоба на софиянци. За последните 4 години общината е събрала 120 милиона лева повече от такса смет. И никой не дава отчет къде и за какво са изразходвани тези пари", заяви председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com