"София не е само за милионерите": Кандидат-кметът Ваня Григорова обяви приоритетите си

6036
"София не е само за милионерите": Кандидат-кметът Ваня Григорова обяви приоритетите си
Снимка: Actualno.com

Общият кандидат за столичен кмет на БСП и "Левицата" Ваня Григорова представи приоритетите си за местните избори, които ще се проведат през октомври тази година. Тя, лидерът на БСП-София Иван Таков и председателят на коалиция "Левицата" Костадин Паскалев атакуваха "десните партии, управлявали София 33 години".

Коалицията е подкрепена още от "Неутрална България", Политическа партия "Европейска сигурност и интеграция" и др. – около 10 „леви патриотични движения“, посочиха Таков и Паскалев.

Още: Пред МОЧА: БСП и "Левицата" обявиха общ кандидат за кмет на София

Какви са приоритетите на Ваня Григорова?

Григорова - икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“ - каза, че иска да направи преглед на общинските услуги, които към момента са отдадени на управление на частни структури, ако стане кмет.

"Все повече линии на градския транспорт се отдават на частни фирми. Сметопочистването трябва да се върне в общински ръце, но общинското дружество в момента е поставено на колене", заяви тя на пресконференция в пресклуба на БТА в петък.

Тя постави акцент и върху соцалните услуги. "Трудно е възрастните хора, за които няма кой да се грижи, да отидат в дом за възрастни. Недостигът на места в детските градини и яслите също е проблем", отбеляза тя.

Освен това поиска да не се "наливат" пари само в центъра, а и в крайните квартали на столицата.

Снимка: БГНЕС

"Представителство на обикновените хора"

"Целта е да има представителство на обикновените хора в институциите и в управлението" - така Григорова обясни кандидатурата си. "В момента милионерите са тези, които могат да си купуват закони, благоволението на управляващите, а обикновените хора често се чувстват нечути", смята тя.

Другата причина е "фактът, че от 33 години София се управлява от десни партии", каза Ваня Григорова. "Именно затова виждаме в какво състояние е столицата, непрекъснато говорим за ремонт на ремонта, че не достигат средства за социални дейности, че се аутсорсват публични услуги. Това трябва да спре. В цивилизованите западни столици масовата практика е публичните услуги да се предоставят, финансират и контролират от общината.

Още: София трябва да е гостоприемна за софиянци, а не за чужденци, идващи за уикенда да изпият по бира

"Често си говорим за това, че въздухът в София е мръсен. Но много рядко говорим за демонтаж на сградите, които блокират въздушните коридори към София. Трябва да се преразгледат концесиите", посочи още тя.

"Моят опит е основно синдикален, поради което мога да твърдя, че познавам добре проблемите в общината, които се отразяват най-сериозно върху трудещите се в столицата", аргументира се кандидат-кметът.

"Да се борим София да бъде за всички, а не за малцина, които имат пари – тогава можем да постигнем по-добри резултати за нашата столица", заяви Григорова.

Мотото на коалицията, която би трябвало да се сформира, е "София за всички". "Защото демократичен град е градът с пазар, а тоталитарен е този, в който пазарът е всичко. Той не зачита човешките права и човешкото достойнство. Ние сме тук да подкрепим исканията на столичани да се чувстват достойни европейски граждани", смята тя.

Иван Таков и Костадин Паскалев заговориха за МОЧА

Според Таков има "порочен модел на управление на столицата". "Ваня Григорова ще води тежка битка със статуквото и със сглобката. Имаме пореден провален мандат в Столична община, имаме пореден провален бюджет. Но вместо да говорим по това, отново ни се сервира нещо банално като Паметника на Съветската армия и желанието за неговия демонтаж. Провокативни действия на Трайков и Фандъкова с ограждането виждаме днес. Отново ни хвърлят в полето на популизма", твърди той.

Още: Ограждат официално МОЧА. Манолова се тюхка, че ще го махнат скоро (ВИДЕО)

Паскалев добави, че Ваня Григорова "последователно и безкомпромисно защитава социалната стабилност". "Вярваме, че Ваня Григорова ще работи за решаването на проблемите с презастрояването, с градския транспорт и паркирането, с детските градини и училищата, за ефикасното използване на всеки лев от общинските средства и европейските ресурси", посочи той.

"Политическата десница е обединена срещу българската памет. Паметта на жертвите в борбата срещу хитлеро-фашизма и срещу героизма на съветските и българските воини във Втората световна война. Те забравиха, че това е европейска ценност, и решиха да я унищожат. Единният ляв блок може да върне достойнството на столичани", каза Паскалев с препратка към Паметника на Съветската армия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Кметът на Самоков оглави важна комисия в Сдружението на общините

"В присъствието на бивш премиер": Поставиха мраморна плоча в двора на училище в Самоков

Георги Георгиев: Глобен е строител, забавил важен проект в София (ВИДЕО)

Чистят речни корита и дерета в София

Мият училищните дворове в София за 24 май

Столична община и МРРБ съгласуват остатъка от старото Околовръстно

С тържествено шествие Самоков отбеляза 146 г. от Освобождението си

Нова карта: Родители на деца до 2 години ще пътуват за 10 лв. в София

Ето кога в Елин Пелин ще се проведе фестивалът "На хоро при шопите"

Незаконно сметище става паркинг за иззети коли от СДВР (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София