"Спаси София": Общински съветници подаряват 141 млн. лв. на концесионер ден преди ваканцията си

3894
"Спаси София": Общински съветници подаряват 141 млн. лв. на концесионер ден преди ваканцията си
Снимка: БГНЕС

В сряда, 27 юли, членовете на Комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет ще се съберат, за да гласуват отдаването на концесия на 16 автобусни линии на обща стойност от 141 млн. лв съобщават от "Спаси София".

Моментът за гласуването е подбран стратегически – това е последното заседание на комисията, а ден по-късно е и последното заседание на СОС, преди съветниците да излязат в лятна ваканция. Очевидно е, че целта на това занятие в последния момент е да не се състои широк и публичен дебат, а софиянци и гражданските организации да нямат време за реакция, смятат от организацията.

Опозицията в София: Не е вярно, че дълговете на градския транспорт намаляват

Не е вярно, че общинските транспортни дружества в София не трупат дългове. Това твърди в своя позиция Градският съвет на БСП, визирайки...

За пореден път общинските съветници ще вземат решение по толкова важен въпрос за града без предварителни обществени дискусии и адекватна обосновка. Не е ясно кой ще поеме отговорността за дългосрочните последствия. Вносители на предишния доклад през месец април т.г. бяха представители на ГЕРБ, БСП и РБ. Този път вносител е председателя на политическата група “Патриоти за София” – Карлос Контрера, който до този момент не е показал особена загриженост за градския транспорт в София.

Заложената в концесията цена за километър пробег, която Столична община трябва да плаща е 3 лв, която е по-висока от тази за другите концесионери – между 2,60 лв. и 2,90 лв. на километър. Така бъдещия концесионер ще генерира 52% печалба от инвестицията. В предишно разследване по темата, екипът на Спаси София сметна, че реалната цена излиза не повече от 2,10 лв/км. Така общинските съветници подаряват на концесионера печалба над 10 пъти по-висока от тази, заложена в европейските норми и регламенти и ще ощетят софиянци с близо 44 млн. лв., твърдят от "Спаси София".

Гласуването в Комисията по транспорт и туризъм ще бъде и пореден тест за съветниците, позволяващ на избирателите им да преценят дали влизането им в градския парламент е било мотивирано от желание за защита на гражданските и общински интереси или от преследване на други, непрозрачни такива, смятат от организацията и обещават да обявят кой как е гласувал.

„Настойчиво призоваваме членовете на Комисията по транспорт от всички партии да гласуват против тази концесия! Призоваваме и кмета г-жа Йорданка Фандъкова да изиска спиране на гласуването или поне отлагането му за месец септември, а междувременно да настоява пред Общинския съвет провеждането на активни дискусии. По-добре късно, отколкото никога.“, заявяват от "Спаси София".

2015 г.: От пет големи инфраструктурни проекта, Фандъкова изпълни един

Изпълнението на уличната програма в София през 2015 година е 29%, а на дейностите за градски транспорт едва 27%. Това твърди в свое про...

Инициативата призова и гражданите да покажат своето несъгласие с готвеното разхищение на обществен ресурс, да пишат на общинските съветници, с изискване да получат отговори и обяснения за решенията им. Време е софиянци да влязат в ролята си на работодатели, твърдят от организацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София