"Спаси София"против да се тегли заем от 100 млн. лв. за ремонт на тротоари

2283
"Спаси София"против да се тегли заем от 100 млн. лв. за ремонт на тротоари
Снимка: БГНЕС

Пореден заем от 100 млн. лв. се готвят да изтеглят управляващите в София за ремонт на тротоари. Допълнителни 20 млн. лв. пък ще се дойдат от бюджета на общината. Това съобщиха от гражданската организация „Спаси София“ и поискаха предложението да бъде допълнено, така че да се гарантира качествено изпълнение, насочване на инвестициите към най-нуждаещите се квартали и максимални ползи за софиянци.

От „Спаси София“ заявиха, че управляващите не са представили списък на улиците, които ще се ремонтират, нито са изработили обективни критерии за инвестиране на средствата там, където са най-необходими.

Пропадна нов тротоар край третата линия на софийското метроо

Пропадна тротоарът на улица „Георги Софийски”, в участъка между „Александровска болница“ и факултета по денталн...

“Вярно е, че след 15 години управление на ГЕРБ, тротоарите на София имат спешна нужда от ремонт, но хората на власт ни предлагат още от същото. Повече некачествени ремонти, грозни павета и тротоари осеяни с шахти, които пропадат месеци след ремонта им. За нас е недопустимо да се налеят 120 млн. лв. без никакви критерии за качество на материалите и начина на извършване на ремонтите”, категоричен е Борис Бонев.

Според независимият общински съветник, проблем е и фактът, че само 20% от средствата ще бъдат дадени на районите, а огромната част - 80% от общата сума ще се харчи централно, от Столичната община. “Очевидно Фандъкова и зам.-кметовете нямат намерение да влизат в кварталите, щом искат те еднолично да решават къде ще отидат парите. Същевременно те не са изработили и базови критерии, според които обективно да се решава кои улици имат най-спешна нужда от ремонт. Ако заемът се гласува в този му вид, ситуацията с тротоарите в София няма да се подобри, а ще се пропусне добра възможност градът ни сериозно да напредне по отношение на пешеходното движение”, смята той.

Затова от „Спаси София“ предлагат пет промени в доклада, за да се гарантира качествено изпълнение и максимални ползи за столичани. Те настояват за изработване на обективни критерии за приоритизация на улиците, както и публикуване на пълен списък с обектите, така че да е ясно къде ще отидат парите преди да се изтегли новият дълг. “Необходими са ясни критерии за качеството, за да не получим нови ремонти на ремонтите. Затова предлагаме тротоарите да се правят по новият Стандарт за градските настилки, който чака своето приемане, както и да има строги санкции за некачествено изпълнение от страна на редовните абонирани фирми приближени до властта”, заяви Бонев.

Градските активисти казват още, че голяма част от тротоарите трябва да се преосмислят, така че те да бъдат по-удобни за пешеходците. “Това е шанс за свободни от коли тротоари, за засаждане на нови дървета, както и за изпълнение на мерки, гарантиращи пътната безопасност и намаляване на инцидентите. На всяка цена трябва да избегнем досегашните грешки на кмета Фандъкова. Софиянци се нагледахме на ремонти на ремонтите, и ще бъде престъпление още 120 млн. лв. да бъдат усвоени за още от същото”, казва Андрей Зографски от „Спаси София“.

Столичният транспорт пред фалит: Бонев предложи закриване на Центъра за градска мобилност

Общинският съветник Борис Бонев предлoжи неотложни реформи на градския транспорт на София, който е изправен пред фалит и спиране. По ду...

От „Спаси София“ призовават съветниците на „Демократична България“, които единствени подкрепят необмисления доклад на ГЕРБ, да преосмислят позицията си и да застанат зад въвеждането на механизми и критерии, гарантиращи качество и максимална полза за гражданите. “Подкрепата на доклада в този му вид е подписване на празен чек на Фандъкова и ГЕРБ за 120 млн. лв., които ще бъдат усвоени по същият, до болка познат ни, начин. Очакваме подкрепа от ДБ, но и всички политически групи в Столичния общински съвет, за тези пет критерия”, каза независимият съветник Борис Бонев.

ОЩЕ: "Спаси София" предлага повече инвестиции в столичните квартали, спорта и зеленото бъдеще

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София