Спряха от експлоатация два строителни крана след внезапни проверки в София

1935
Спряха от експлоатация два строителни крана след внезапни проверки в София

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) спря от експлоатация 2 броя повдигателни съоръжения (строителни кранове под 10 тона) след внезапни проверки на шест строежа в София.

Акцията е свързана с писмо от прокуратурата. Проверките са извършени съвместно с Икономическа полиция и Главната инспекция по труда.

Липса на съобразителност вероятно е причината кран да смаже бензиностанция

Неправилна експлоатация е най-вероятната причина за падането на строителен кран върху бензиностанция на столичния булевард „Никол...

Общо са проверени 6 строителни обекта, на които са работели 7 крана, които според нормативната уредба се класифицират като съоръжения с повишена опасност и подлежат на проверка от лицензирани фирми. Самите фирми са под контрола на ДАМТН. Освен, че са спрени два крана, Агенцията ще състави и 4 акта за административно нарушение.

По време на акцията от ДАМТН са установили нерегистрирани товарозахващащи приспособления, което е нарушение на чл. 55, т. 15 от Наредба за безопасна експлоатация и технически надзор на повдигателни съоръжения /НБЕТНПС/. Освен това е бил сключен договор за поддържане на съоръжения с повишена опасност с фирма заличена от регистъра на ДАМТН.

Други нарушения са липса на сменен дневник и липса на дневник с проверки на товарозахващащи приспособления.

Проверките на ДАМТН ще продължат.

Видео, от което ще ви се завие свят

Руфърът Джеймс Кингстън от Великобритания е поставил личен рекорд, качвайки се на строителен кран на върха на дубайски небостъргач, кой...

Припомняме, че строителен кран падна върху бензиностанция на булевард "Никола Вапцаров" в София на 14 април. Сгромолясалият се строителен кран бе от строящото се в близост до бензиностанцията училище. В момента на инцидента се изграждала спортната зала към училището и кранът е работил по този обект.

Кранът се сгромоляса върху покрива на бензиностанцията от веригата „Петрол” в непосредствена близост до затворилия отдавна врати увеселителен парк „София Ленд”. Смачкани бяха бензиноколонките. Пострадаха трима души. За щастие пострадалите не бяха ранени сериозно. Те бяха прегледани в лечебно заведение.

Незабавно районът беше обезопасен, за щастие нямаше теч на гориво. В крана не е имало човек. Машината била управлявана дистанционно. Вероятната причина за падането на близо 20-метровия кран е техническа неизправност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София