Столична община е с над 30 млн. лв. повече приходите от данъци за 2017

1627
Столична община е с над 30 млн. лв. повече приходите от данъци за 2017
Снимка: БГНЕС

Изпълнението на годишния план за бюджетните приходи на Столична община за поредна година е на 100%, сочат предварителните финансови данни към 31 декември през 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. „Постъпленията от данъци и такси в хазната на София до края на м.г. са 639,2 млн. лв. Това е с 31,2 млн. лв. повече в сравнение с 2016 г.", съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов. Запазва се тенденцията за устойчив ръст на приходите, която продължава от 2012 г. насам.

През изминалите 6 години постъпленията в бюджета само от местни данъци например са с 97 млн. лв. повече, без да се променят данъчните ставки за столичани. Общо увеличението на собствените приходи на СО за този период надхвърля 185 млн. лв. Сред факторите, които допринасят за повишените финансови резултати, е по-добрата събираемост, както и въвеждането на съвременни онлайн услуги за гражданите.

Венци пред паметника на българския опълченец за Освобождението на София

Венци бяха поставени около паметника на българския опълченец в София, където продължиха честванията по повод 140 години от Освобождение...

Вследствие на раздвижването на имотния пазар и увеличеното търсене постъпленията от данъка за възмездно придобиване на недвижими имоти в София през м.г. са с над 13,2 млн. лв. повече, отколкото през 2016 г. Приходите по това перо в столичната хазна надхвърлят 111, 2 млн. лв. От данък сгради постъпленията в бюджета са над 101,5 млн. лв.

От туристически данък приходите са близо 2,6 млн. лв., което е с над 803 хил. лв. повече от тези през 2016 г. Увеличението на броя на нощувките (също с около 800 хил.) се обяснява с по-големия брой на туристическите и бизнес пътувания до града.

"Със 7 млн. лв. повече от предходната година са средствата, постъпили като данък МПС – общо 84,1 млн. лв. Това се дължи както на добрата събираемост на този данък, така и на увеличения брой нови автомобили, регистрирани в София", коментира зам.-кметът Барбалов.

През 2017 г. обяснимо по-малко са постъпленията от приватизация, които в бъдеще се очаква да играят все по-малка роля в общите общински приходи. От продажба на сгради приходите са 8,2 млн. лв., което е с 2,3 млн. лв. по-малко от 2016 г. Такова е положението и с продажбата на земя – влезли са близо 10 млн. лв. – с 1,8 млн. по-малко от предходната година.

Чобанов: Днес е един от най светлите дни в историята на София

Днес е един от най светлите дни в историята на нашия град. София живее в деветото си хилядолетие и в нейната наистина изключително дълг...

Общо неданъчните приходи (административни такси, лихви, глоби, наеми, продажби и т.н.) за 2017 г. са над 333,3 млн. лв., което е с 9 млн. лв. повече от събраните средства през 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Промени в движението в София за Гергьовден

Инсталацията за горене на RDF на Топлофикация София е де факто незаконна

Великденска украса се появява в София на четири ключови локации

Авария остави без вода два столични квартала

След игра в Южния парк: Махнаха15 кърлежа по тялото и дрехите на дете

Как общинско дружество се превърна в черна кутия?: Терзиев след одита в ЦГМ

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София