Столична община крие колко са глобени за шофиране в Борисовата градина

1362
Столична община крие колко са глобени за шофиране в Борисовата градина
Снимка: Elena Chochkova

Столична община не разполага или не иска да даде информация колко глоби е наложила на шофьори, които са влезли с автомобил в Борисовата градина, където това е забранено, освен за МПС със специални пропуски. Това стана ясно на последната сесия на Столичния общински съвет. Питането бе отправено от Марта Георгиева от "Демократична България".

ОЩЕ: Шефът на СОС очаква МВР и прокуратурата да се задействат за изсичането в Борисовата градина

Столичния общински съвет ще гласува средства за повече видеонаблюдение в Борисовата градина

Столичният общински съвет ще разгледа на предстоящото си заседание предложение от зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов и председателя н...

Едно от исканията бе да бъдат показани копия от евентуално издадени фишове, актове, наказателни постановления за навлизане на автомобили без маршрутен пропуск в Борисовата градина за 2022 г. и 2023 г. В отговорите на кмета Йорданка Фандъкова обаче такава информация не се съдържаше. Данните не бяха предоставени и след като Георгиева отново я призова. Кметът обаче не поиска думата и не взе никакво отношение по темата за Борисовата градина, пише в. "Сега".

От писмените отговори на дирекция "Зелени системи" към общината стана ясно, че най-вероятно кметството не е наложило глоба за незаконно навлизане в парка дори на компанията "Грийн Партнерс-БКС“, собственост на бизнесмена Румен Гайтански, наричан още Вълка. Както е добре известно, през зимата на т.г. нейни камиони и друга тежка техника бяха снимани да изсичат в ранни сутрешни часове множество напълно здрави дървета в къпалнята Мария Луиза". Парадоксалното е, че след избухването на скандала представител на дружеството-собственик на неработещата къпалня се оправда, че сечта е извършена от "Грийн Партнерс-БКС“, въпреки че де факто и двете фирми са под контрола на Гайтански. Както „Сега“ нееднократно е писал, "Грийн Партнерс-БКС“ е и официален бизнес партньор на Столична община, като отговаря за сметосъбирането в районите „Подуене“, „Слатина“, „Изгрев“, „Сердика“, „Илинден“ и „Надежда“.

Марта Георгиева обърна внимание на този факт и попита дали „Грийн Партнерс-БКС“ е глобена за навлизане с тежка техника в Борисовата градина, на което не получи отговор. "Нито едно копие за наложена глоба не ми е предоставено и за нито една санкция не е споменато, че е наложена. Посланието към софиянци е, че могат да влизат с автомобили, включително и с тежка техника не само в Борисовата градина, а и в другите паркове на София. В същото време забраняваме в тях да се карат електрически тротинетки", коментира общинският съветник.

Проблемът с движещите се в Борисовата градина автомобили е сериозен, въпреки че от общината твърдят, че са създали организация за допускането само на оторизирани превозни средства. В социалните мрежи обаче постоянно се появяват снимки и видео с шофьори, които отиват да спортуват или до някое заведение и стигат с колата си до залата, корта или ресторанта. Според организацията в най-големия парк на София може да се влезе с МПС през бариера на бул. "Драган Цанков" в близост до стадион "Българска армия" и при парк-хотел "Москва". Кадри обаче често показват, че бариерите стоят постоянно вдигнати.

Георги Георгиев: В СОС започна наддаване коя политическа сила ще спаси къпалнята "Мария Луиза", а план вече има

"В Столичния общински съвет е започнало едно "наддаване" коя политическа сила ще спаси къпалнята "Мария Луиза" - а план вече има, и той...

За първите два месеца на 2023 г. Столична община е издала 242 пропуска за поддържане на зелените площи и парковото пространство, за мероприятия, както и за обслужване на обекти, намиращи се на територията на Борисовата градина, става ясно още от отговорите на "Зелени системи". Пропуските са издадени на общинското предприятие „Паркове и градски градини“, на футболния клуб „ЦСКА София“, на „Тенис клуб Левски“, „Спортна София-2000 “ и за зареждащите търговските обекти. По време на сесията шефът на "Зелени системи" Димитър Данчев изчисли, че около половината от тези пропуски са за "ЦСКА-София".

ОЩЕ: Фандъкова пред СОС: Абсолютно незаконно, без позволение, бяха изсечени дърветата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Кметът на Самоков и негови заместници засадиха дървета на детски площадки (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София