Столична община отново с големи обещания за детски градини и ясли

3067
Столична община отново с големи обещания за детски градини и ясли
Снимка: БГНЕС

През 2016 г. ще се работи за изграждане на нови 8 детски градини и разкриване на 16 яслени групи в тях за прием на 400 деца. Това заяви зам.-кметът на Столична община с ресор образование и култура Тодор Чобанов, който представи накратко Проекта на Стратегията за образование за Столична община 2016-2023 г., съобщи БГНЕС.

Чобанов обясни, че Столична община си е поставила за цел 100% обхват за детските градини. За яслените групи ще има значителен ръст, като обхватът там ще се доближи значително до обхвата в детските градини, без да достигне обаче 100%, каза зам.-кметът.

На 19-ти юни стартира "Живей активно!" за 11-ти пореден път в София

На 19-ти юни за 11-та поредна година в София ще се проведе инициативата „Живей активно!”, чиято цел е да популяризира здрав...

Чобанов увери, че ще продължи модернизацията на сградния фонд на детски градини и училища на общо 24 сгради, от които-10 детски градини и 14 училища. Освен това се предвижда и разширение на сградите на 1-ва Английска езикова гимназия и на Френската гимназия, както и нови физкултурни салони в тях.

По думите на Тодор Чобанов се предвижда и около училища и детски градини в столицата да бъдат преасфалтирани алеи и да бъдат подменени и подобрени всички детски пособия.

Освен това се смята, че професионалното образование в училищата ще бъде развито в сферата на информационните технологии, но ще се търси отделно решение за всяко конкретно училище.

„Не сме пасивен наблюдател на всичко, което се случва, а активно участваме в доброто управление на образованието и в разработването на стандартите. Ще бъдат изготвени 1-годишни планове за действие, а на всеки 2 години ще се представя мониторингов доклад за изпълнението на стратегията”, поясни Тодор Чобанов.

Във връзка със сигурността на децата в училище, той обясни, че предстои подобряване на режима на достъп, като към момента има проверки на над 60 обекта.

ДЕОС: Да видим дали столичният ОС няма да изостави разширяването на зоната за плетено паркиране

"Столична община обсъжда разширяване на зоните за платено паркиране с нови 6 квартала. Към момента информацията е само подхвърлена, съд...

Мария Минчева, директор на Дирекция „Образование” в Столична община, пък съобщи, че в момента се провежда национален семинар по обхващането на децата бежанци. Оказва се, че само Столична община има план в посока образованието на децата бежанци с постоянен статус и достъп до градини и училища, който е предвиден в стратегията, каза Минчева.

Предстои Новата стратегия за образование да бъде обсъдена и гласувана в ресорната общинска комисия. Очакванията са документът да бъде приет окончателно на следващото заседание на Столичния общински съвет.

От друга страна Тодор Чобанов обобщи и работата на общината в сферата на образованието в периода 2007-2015 г., когато е била изготвена и първата стратегия. Той се оплака, че тогава е имало много проблеми поради почти две десетилетия липса на работа.

Чобанов поясни, че за този период от време са построени 84 нови сгради на детски градини и са били разкрити над 13 500 места в детските заведения. Към днешна дата има 48 240 обхват на деца в детските заведения, което е своеобразен рекорд, според зам.-кмета. Той поясни, че са били изградени и над 60 басейна в детските градини.

„В много от крайградските райони на Столична община е преодолян недостигът на места в детските градини. Сведен беше до минимум недостигът на места в градини в районите-Сердика, Изгрев, Илинден, Искър, Подуяне, Надежда и район Студентски”, заяви Тодор Чобанов. /

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София