Столичният общински съвет одобри пускането на вода от "Белмекен" за Перник

3850
Столичният общински съвет одобри пускането на вода от "Белмекен" за Перник
Снимка: БГНЕС

С 56 гласа "за" и само 1 "въздържал се" Столичният общински съвет (СОС) одобри предложението на държавата да бъде пусната вода от язовир "Белмекен" за Перник. Това ще стане през ВиК мрежата на София, като водата ще стига до язовир "Студена".

Една от основните теми беше защо под доклада за предложението липсва подписът на Йорданка Фандъкова. Пред Actualno.com тя коментира, че това не е важно и че застава публично с лицето си зад идеята – защо да се иска нещо повече? "Общинският съвет е възложител на договора с концесионера ("Софийска вода"). Ясно стоя с отговорността си за онова, което предлагам (официално предложението е подписано от съветниците на ГЕРБ Георги Георгиев и Прошко Прошков). С кмета на Перник заедно поемаме отговорност и всеки работи пред своите избиратели. Подписът е чисто юридически въпрос", уточни тя.

Калоян Паргов: Воден режим в Перник трябваше да има от лятото

„Аз съм един от вносителите – ще гласувам „за“. Предлагам едно разумно решение за един тежък проблем. Решението...

"Много лъжи изговориха. Радвам се, че Общинският съвет се обедини след сериозни дебати. Важно е да помогнем на Перник при гарантиране на водата за София. При най-малък риск за София, спираме водоповодаването за Перник. Лъжа е, че утре започва експлоатация на язовир "Огняново", където водата била радиоактивна. Предстоят проучвания, за да се види качеството ѝ. Рилският водопровод е в добро състояние, според "Софийска вода". Между 2 и 4 пъти в годината има аварии на този водопровод, които нарушават водоподаването в Южна София. Ако авариите се увеличат, концесионерът трябва да вземе отношение", каза Фандъкова.

Относно заплащането на водата, ВиК Перник и "Софийска вода ще се договорят като две търговски дружества. Ако ВиК Перник не може да плаща водата от София, СОС ще търси държавни гаранции.

По същество

Проектът за осигуряване на вода за Перник от язовир "Белмекен" трябва да отговаря на три въпроса – дали в язовир "Бели искър" има достатъчно вода и няма опасност за язовирната стена, дали ВиК мрежата на София ще издържи на допълнителното количество и дали София ще трябва да плаща отгоре за водата за Перник. Това е общото виждане на общинските съветници в София.

Пред Actualno.com общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера заяви, че ще предложи в зала решението на Общинския съвет за Перник да бъде допуснато за предварително изпълнение, защото няма много време преди достигане на мъртвия обем на язовир "Студена". От "Обединени патриоти" подкрепят проекта, като Контрера уточни, че абсолютни гаранции за липса на аварии няма как да има и че "Софийска вода" има достатъчно опит да изпълни плана.

Фандъкова и Герджиков уверяват, че ВиК мрежата на София ще издържи

Във всеки един момент знаем колко вода има в системата на София и какво е налягането. За София няма опасност от воден режим заради под...

Общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев увери, че няма да има технически проблеми, но и че при най-малък риск ще бъде спряна водата за Перник. Независимият общински съветник Борис Бонев също не видя опасност за София заради това, че ще бъде пренасочена вода към Перник. Бонев обаче поиска в срок от 7 дни "Софийска вода" да представи план за действия в случай на голяма авария и предупреди, че ГЕРБ носи цялата отговорност. Какво каза за състоянието на Рилския водопровод кметицата Йорданка Фандъкова – припомнете си в този материал!

Според оценка, казана по време на заседанието на СОС, кризата в Перник ще струва 25 – 30 млн. лева. Нека ГЕРБ ги плати – от субсидията си, заяви Бонев, а председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков и колежката му Малина Едрева видяха в тези думи политическа атака.

Иван Таков от БСП заяви, че целият СОС ще носи отговорност при подкрепа на доклада, не само ГЕРБ. Но попита защо кметът Йорданка Фандъкова не се е подписала под доклада.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че подкрепя екшънплана и се радва, че всички политически групи в СОС са обединени около него. Той допълни, че водната мрежа в Перник крие риск от зарази и градът е поискал пари от държавата за ремонт на ВиК мрежата. Владимиров увери и, че Перник има вода до месец април – заради нови разчети, които показали идващо количество вода благодарение на нови валежи. Градоначалникът добави и, че изграждането на водопроводна връзка в София ще даде възможност за увеличение на обема на язовир "Студена". Водният режим в момента е от 15:00 часа до 22:00 часа.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ремонтът на язовир "Бели Искър" може да започне още тази година. Това е договорено с икономическото министерство. Техническите параметри на ремонта още не са ясни и тепърва ще се изясняват. Кметицата увери, че от години се работи по подготовката за ремонт на язовир "Бели Искър". Фандъкова се надява още тази година ремонтът да започне. Градоначалникът увери и, че не е искала цената на ремонта да влезе в цената на водата. А по отношение на ВиК сектора, следващият важен въпрос е управлението на водата в София след 2025 година, добави кметицата.

Сблъсъци между протестиращи перничани и полиция пред МРРБ (ВИДЕО)

Поне 40 души са били обгазени при сблъсъци между демонстранти и полиция по време на протеста пред Министерството на регионалното развит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София