Съпруг на служителка от район „Изгрев“ иска да вдига 6-етажна сграда в квартала

14416
Съпруг на служителка от район „Изгрев“ иска да вдига 6-етажна сграда в квартала
Снимка: "Реформаторски блок"

Съпруг на служителка от район „Изгрев“ е в процедура по придобиване на общински имот, намиращ се на улица „Николай Хайтов“ в столицата. Той е съвсем близо до ЕСТЕ – един от най-луксозните комплекси от затворен тип в София.

Столичният общински съвет (СОС) предстои да разгледа докладна, внесена още през март месец от кмета на район „Изгрев“ Делян Георгиев. С нея той предлага т. нар. доброволно прилагане на влязъл в сила подробен устройствен план на УПИ в местността „Изток-Изток- 2“.

Два от имотите във въпросния УПИ – един от 285 квадрата и един от 199 квадрата, са съсобственост между фирма „Тинтява Ено“ ООД и Валентина Кюн. Дружеството притежава 2/3-ти идеални части от имотите, а останалата една трета е собственост на 59-годишната Кюн.

Според данните от Имотния регистър обаче съотношението е 4/6-ти за "Тинтява Ено", които са го придобили през 2019 г. от три физически лица. Останалите 5/6-ти са притежание на Валентина Кюн.

Съдружници с равни дялове в „Тинтява Ено“ са Евтим Димитров и Станислав Благоев (на заглавната снимка), който е съпруг на Екатерина Благоева – началник отдел „Инфраструктура и устройство на територията“ в район „Изгрев“. На практика градоначалникът предлага СОС да прехвърли на въпросната фирма и физическото лице третата част от урегулирания поземлен имот, който е частна общинска собственост и е с площ от 149 квадратни метра.

Видно от докладната, за него е изготвена пазарна оценка и му е определена цена от 97 150 лева или 652 лева на квадратен метър без ДДС.

Становището на главния архитект на район „Изгрев“ е, че според Общия устройствен план на Столична община въпросният УПИ попада в устройствена зона „Смф“с параметри: 60% максимална плътност на застрояване, макс. кинт – 3.5, и минимална озеленителна площ от 40%.

Ако третият имот се присъедини към другите два, общата им площ ще стане 633 кв. метра. От тях над 250 квадрата трябва да останат зелени площи.

По действащия застроителен план за имота се предвижда застрояване на административна сграда с два подземни етажа, четири надземни и таван. Според Малина Едрева – председател на групата на ГЕРБ в СОС, обаче това, което се опитва да направи кметът на „Изгрев“ е „некомпетентност, незаинтересованост или нещо друго“, намеквайки вероятно за конфликт на интереси.

 

 

 

Малина Едрева: Кметът на "Изгрев" - некомпетентност, незаинтересованост или нещо друго...

Председателката на групата общински съветници от ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) Малина Едрева написа следното във фейсбук: "Нек...

 

 

 

По думите ѝ, с невинно звучащ доклад относно "провеждане на процедура по реда на §8, ал. 2, т. 1 от ПР на Закона за устройство на територията" кметът от БСП всъщност предлага да бъде продаден общински терен на цени под пазарните, за да може инвеститорът да реализира максимално застрояване в другите си два съседни имота.

"Има самочувствието да аргументира предложението си пред комисиите в Общинския съвет твърдейки, че такова увеличаване на възможното застрояване няма да се случи, а че някой иска да купи общинския имот просто за да го облагороди. Само че всички слушаме от десетилетия за светлото бъдеще, очертано от политиците от БСП. И ние вече не им вярваме. Затова заедно с колегите от групата на ГЕРБ категорично се противопоставяме и няма да позволим тази продажба, а на господин кмета ще напомним, че той - като районен кмет има отговорност за облагородяването на общинската собственост", категорична е Едрева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София