X
 
 

"Топлофикация София" най-накрая каза колко милиона е платила на външни юристконсулти

1617 3
photo of "Топлофикация София" най-накрая каза колко милиона е платила на външни юристконсулти
Снимка: БГНЕС
4 232 303,29 лева – това са присъдените от българския съд консултантски възнаграждения на „Топлофикация София“ само през 2015 година. А реализираните приходи директно в бюджета на "Топлофикация София" са 2 236 825,35 лева. Това става ясно от официални отговори на топлофикационното дружество към омбудсмана Мая Манолова.

Дружеството уточнява и, че през 2015 година е платило 2 245 401,77 лева на външни юристконсулти, след като си има собствени. Това обаче било заради 7 дела с търговски дружества, където материалният интерес е за общо 142 922 174 лева, а отделно материята по тях била по-сложна. Иначе по делата срещу клиентите на "Топлофикация София" работели само юристконсултите на заплата в дружеството, макар че от отговорите не ставя ясно в какъв смисъл търговските дружества не са клиенти на "Топлофикация София".

Манолова обвини и Теменужка Петкова, и депутатите за "своеволията" на "Топлофикация"

Цената на парното е исторически най-високата в момента – за "Топлофикация София". Имало е и други периоди, в които цената на прир...

Отговорите са налице след дълга съдебна битка, която в крайна сметка Манолова спечели, след като "Топлофикация София“ отказа да отговаря на въпроси от обществен интерес. Те касаеха основно положението с парите за външни юристконсулти, които харчи "Топлофикация София" по дела за дългове, след като в дружеството работят на щат юристконсулти. И сега се изяснява, че „приходите от юрисконсултски възнаграждения не се изплащат на юрисконсултите в дружеството“.

От отговорите става ясно, че работят общо 19 юристконсулти, като през 2015 година брутно те са взели 269 608,51 лева. Малко над 11 000 лева от тези пари са премии. А през 2015 година "Топлофикация София" е дала 3550 лева за работно облекло на тези служители и 2480 лева за повишаване на квалификацията им.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Госпожо Манолова, ако не се лъжа в една от кампаниите си точно вие се брехте срещу едни юрисконсулти, за които не било редно да взимат процент или добавка към заплащането си при спечелено дело. Това е само защото не били адвокати и имали заплати. Странно е, човек с принципи като вас да не си дава сметка за нещо толкова очевидно. Юрисконсултите са "втора ръка" юристи! Не искам да обидя ни виж още ›› кого, но е унизително точно тези, които трябва да се изправят срещу частно - държавнакта мафия, тези които ще се излагат поемайки всички удари на едно съдебно производство, особено където има изключителен материален и/или политически интерес, да ги принуждавате да стоят на една мизерна в повечето пъти заплата. Не е далечно времето, при което след медицината и международните отношения, правото беше специалността с най - голяма цедка, конкуренция и в крайна сметка там влизаха хора, които могат и знаят доста повече от средностатистически младеж. Защо тогава тия хора ги държите хем отговорни за безобразията на партийно - мутренската клика, която взима решенията в държавата, хем директно и индиректно ги смазвате, отказвайте им дял към заплащането от спечелено голямо дело! Това не само е несправедливо, но е и неморално. Не го наричайте комисионна, не и дял, но създайте друг по справедлив механизъм да задържите в държавата хората, които могат, защото посредствени селяци и откровенни партийни тъпанари колкото щеш. Вече стигаме до момента, в който няма кой да работи. Затова Топлофикация са платили тия милиони. А не са единствени. Питайде другите министерства, питайте агенцииките колко адвокатчета са подслонили. Да, но това е точене на пари, защото вместо да ги дадат на служителите си, те ги дават на роднини и партийните касички. Хайде да си говорим истини, не полуистини. И накрая за частници пари има , а за квалификация на държавни служители - юристи НЕ. Тъжно е и неправилно. Ако сте поне малко държавници, а не партийци, намерете начин. Има такъв.
  • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Мафиотско дружество, в мафиотска държава! Навсякъде по света парното е най-евтиното отопление. У нас се превърна в непреодолимо бреме! Благодарение на "мъдрите" ни политици и общински управи!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Значи, два пъти повече за консултанти, отколкото са приходите от тях! Разсипия! За това крият какво става! А хората плащат парното с огромни затруднения! Тези идиоти от Топлофикация са за затвора! И Столичния общински съвет, заедно с кмета - също!