„Тотална диктовка“ - тест по руски език отново ще се проведе в София

2120
„Тотална диктовка“ - тест по руски език отново ще се проведе в София

Младежката организация на Федерация „Съюз на съотечественици“ продължава традицията на международната образователна акция „Тотална диктовка“ в София. И тази година в София, освен диктовка, акцията ще обхване и всички желаещи да проверят знанията си по руски език като чужд. Специално за тях през 2016 г. стартира акцията TRUD – тест по руски език за чужденци. Акцията ще проведе на 8 април в Руски Културно-Информационен Център в София от 13 ч. Предварителна регистрация не е нужна. Всички желаещи могат да дойдат без предварителна заявка. Диктуващият в София ще бъде Наталия Ерменкова – писател, поет, преводач и публицист.

Автор на текста на „Тотална диктовка“ 2017 е Леонид Юзефович. Всяка част от текста е кракто есе за всеки един от родните градове на автора: Перм, Улан-Уде и Санкт-Петербург.

По модела на ЕС за изучаване на поне два чужди езика сме на опашката

В България 99,8% от учениците в прогимназия учат чужд език, показва проучване на „Евростат” за 2014 година. Оказва се обаче...

Фондът „Тотална диктовка“ продължава провеждане на теста TruD, който ще се състои едновременно с Тоталната диктовка и ще даде възможност да участват в международната акция на чужденците, изучаващи руски език. Тестът ще бъде направен в 80 града по света.

Тестът е разработен на основата на оригиналния текст на „Тотална диктовка“ и се състои от шест задачи, подредени по ниво на трудност. Всеки, който изучава руски език, може да се справи с теста напълно или частично. А най-добрите участници могат да изпробват своите знания чрез писане на откъс от текста на акцията под диктовка. Тест е разработен под ръководството на член Експертния съвет на „Тотална диктовка“, заместник директор на хуманитарния институт на Новосибирския хуманитарен университет Татяна Белица.

„За разлика от диктовката, където оценката зависи от количеството на правописни и пунктуационни грешки, в TruD за всяка задача се дават определено количество точки, които накрая се събират. Резултатите на теста всеки участник може да разбере на сайта на „Тотална диктовка“, като влезе в своя личен кабинет.“ – коментира координаторът на теста TruD Яна Калинистова.

Тестът ще се проведе по същото време, както и диктовката. Също така може да бъде направен и онлайн на официалния сайт на проекта „Тотална диктовка“ totaldict.ru .

Ученичка от Пловдив е топ 10 в света по руски език

17-годишна ученичка от Пловдив попадна в призовата десятка по руски език в света, информира „Уча в Пловдив” – u4avp...

За погдотовка към диктовката стартираха онлайн курсове по руски език на официалния сайт на Световната образователна акция „Тотална диктовка“. „Премиерата“ на всеки урок се осъществява чрез пряко включване, всеки участник може да зададе на преподавателя уточняващи въпроси и да получи компетентни отговори.

Програмата на курсовете е разработена в съответствие със спецификата на уникалния текст, написан за „Тотална диктовка“ 2017. Специално внимание се обръща на правилата и сложните случаи, които се срещат в диктовката. Курсовете са разработени от Експертния съвет на „Тотална диктовка“. След диктовката ще се състоят още три урока, на които ще се проведе онлайн разбор на текста.

Повече информация можете относно акцията в София можете да намерите на страницата във Фейсбук: https://www.facebook.com/totaldictSofia/

„Тотална диктовка“ е ежегодна образователна акция под формата на доброволна диктовка за всички желаещи. Целта на акцията е да се покаже, че грамотността е важна за всеки човек; да бъде убеден, че занятията по руски език не са лесни, но увлекателни и полезни; да обедини всички, които могат и искат да пишат и говорят на руски език. Първата „Тотална диктовка“ се проведе през 2004 г., като акция на студентите на хуманитарния факултет на Новосибирския държавен университет. За 13 години съществуване „Тотална диктовка“ се превръща в мащабно световно събитие. През 2016 г. акцията преминава в 732 града, като обхваща 68 държави и 145 000 участници. „Тотална диктовка“ е обществен проект, реализиран със силите на активисти и доброволци. Организатор на акцията е фондът „Тотална диктовка“ (Новосибирск). Текст за диктовката всяка година се пише от известен писател. Участие в акцията може да вземе всеки желаещ, независимо от неговия пол, образование, вероизповедание, семейно положение, интереси и политически виждания. Сайтът на проекта е totaldict.ru.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Елин Пелин отчете достойно представяне по състезание за безопасност на движението

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София