Трайко Младенов: Хора, нямащи нищо общо с Костинброд, протестират пред общината по неясни причини

21360
Трайко Младенов: Хора, нямащи нищо общо с Костинброд, протестират пред общината по неясни причини
Снимка: Община Костинброд

Протест срещу мерките, които държавата предприема в борбата с Африканската чума по свинете, се състоя днес пред община Костинброд. Водещ на недоволството бе Костадин Костадинов – председател на ПП „Възраждане“. Стигна се сблъсъци, обиди и ругатни, отправени от протестиращи срещу полицията, служители в общината и кмета Трайко Младенов, защото полицаите не ги пуснаха да влязат в общината. Костадинов ги прикани утре да се съберат още повече хора и да влязат в приемния ден на Младенов. По този повод потърсихме кмета за интервю.

Г-н Младенов, днес пред кабинета Ви се състоя протест, но нападките и обидите бяха много сериозно срещу Вас, с какво ги заслужихте?

От понеделник аз вече съм на работа след отпуска. Тогава по обед имаше импровизиран протест пред общината без да е изисквано съгласие от Общината, което е напълно незаконно. Въпреки всичко, 20-те човека бяха оставени да си кажат основните тези и концепции. Знаете, Законът за митингите и манифестациите не е голям. Още в същия ден получихме заявление от т.нар. комендант за организиране на протест в днешния ден.

Значи си имат разрешение за днес?

Нямаме право да го забраним. Има съдебна практика, че в 24-часов срок след отказ, съдът постановява в полза на гражданите. Все пак сме свободна, правова държава, с демократично общество, в което всеки може да изразява мнение и въжделения по определени проблеми. Но още онзи ден обърнаха протеста в политически. Ние преценихме, че това може да доведе както до изостряне на общественото напрежение, така и до затруднение в работата на служителите и затормозяване на гражданите, което и стана днес. На видеозапис се вижда как N-броя граждани, които не са жители на нашата община, обиждат грубо, нахално и брутално служителите на нашата община. За мен това е извън всякакви граници на нормалното, етичното и моралното.

Друго място ли е било определено за протеста?

Да, за нас най-коректно беше той да се състои на единствения легитимен животновъден пазар в София област. Той се намира близо до сградата на община Костинброд, но има и символика. Там много години са се продавали прасета. Самият аз, докато бях значително по-млад и отглеждахме прасета, съм продавал. Но видяхме как близо 30 граждани не се съобразиха от даденото разпореждане и отново своеволно дойдоха пред общината. Отново протестът им беше с подчертан политически контекст. Но е важно, че 70-80% от всички тях не са жители на община Костинброд.

Сигурен ли сте в това?

Категоричен съм. Призивът за събиране пред общината се правеше от политическа партия "Коалиция за теб, България", а днес г-н Костадин Костадинов - председател на Политическа партия "Възраждане", който е общински съветник на Варна, стоеше на входа на общината и беше водач на протеста.

Много обидни думи и квалификации се чуха спрямо Вас и премиера. На кадрите се виждаха служители, явно връщащи се от обедна почивка, как минават притеснени, а протестиращите ги освиркват и обиждат, как го приехте?

Това, което се случи, е изключително нечовешко, неморално, вулгарно, брутално. И забележете, това са хора, които не са жители на Костинброд! И аз задавам въпроса: какво ми прави червеният кмет на село Мрамор от Столична община пред сградата на община Костинброд, какво прави общински съветник от Варна пред община Костинброд, какво правят N-брой дами, говорещи явно диалект от други краища на България, с тези груби нападки спрямо служителите на общината? Как тези хора ще работят следобед?

Затова ли не ги приехте на разговор?

Когато протестът в понеделник е напълно незаконен, когато за днес от обозначеното място протестът се пренася пред общината и е свързан с грубо, арогантно държане спрямо служителите, аз с тези хора няма какво да си говоря. Те не са жители на Костинброд, освен 3-4-ма. Не мисля, че някога през живота си са гледали прасета. Те идват с явна политическа провокация срещу кмета и правителството. Аз няма да мога да ги надвикам, а и това не е моя цел. Единственият свинекомплекс в Костинброд се намира в село Петърч. Той е към фирма "Цема" ЕООД и захранва с месо една от големите фирми за месни изделия. Още миналата седмица в активни разговори с Агенцията по храните сме обсъдили ситуацията. В един ден от седмицата тогава си прекъснах отпуската, за да изпратя писма до съседните ни пет общини, включително и до Банкя и Перник.

За какво сте ги уведомили?

Заради 20-километровата зона около свинекомплекса. Направихме го за предварителното разгласяване.

Какъв е проблемът - регистрирана ли е чума там?

Не. Ежедневно се чуваме с управителя дали има умряло прасе, направени ли са проби и какво показват. Резултатът е, че няма заразени животни. Разпоредбите обаче са, че гледаните в домашни условия животни трябва да бъдат заклани, не умъртвени. До този момент не се е прибегнало до умъртвяване на прасе, което означава, че 99% от гражданите са се вслушали в съветите, дадени от Епизоотичната комисия. И няма напрежение, няма жалби или сигнали.

Организаторите заявиха, че утре ще дойдат на приемния Ви ден, ще говорите ли с тях?

Аз съм от малкото кметове с два пълни приемни дни през седмицата. Но това, че имам два пълни приемни дни, не значи, че не работя с график. Иначе ще се стигне до събиране на огромни тълпи хора пред вратата ми, ядосващи се, че някой е прередил друг. Така че, те нека дойдат и си запишат час, но опасявам се, че програмата ми е пълна, защото се връщам от отпуска. Моите приемни дни са предназначени за нуждите на гражданите, които имат казус за решаване, а тук казус няма. Аз няма какво да си говоря с г-н Костадинов – председател на ПП „Възраждане“ и  общински съветник от Варна, или с представители на партия "Коалиция за теб, България", или с хора от други краища на България.

А малкото хора в протеста от Костинброд гледат ли прасета?

Предполагам, че гледат, защото съм се занимавал със строителни казуси на част от тях. И мога да кажа, че това не са свинеферми, нито нормални свинарници.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София