X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Тръгна поръчката за когенерация на енергия от боклук в София

1019
Тръгна поръчката за когенерация на енергия от боклук в София
Снимка: "Топлофикация" ЕАД
Днес бе стартирана дългоочакваната поръчка за едновременно генериране на електричество и топлина от боклук в София. „Топлофикация“ ЕАД обяви процедурата с прогнозна стойност 350,6 млн. лв. ДДС.

Поръчката трябва да се изпълни до 31-ви декември 2023-та година по договорните условия на Фидик (Жълта книга) - за технологично оборудване, проектиране и строителство на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF-гориво.

Избраният изпълнител ще има задачата също така да достави, монтира и пусне в експлоатация необходимото оборудване, съоръжения и обзавеждане. Надзорът върху инсталацията ще е за 3 години, в който период ще отговаря за отстраняването на дефекти, ще обучи персонал и ще подпомага възложителя при експлоатацията и поддръжката й. 

 

 

"Топлофикация София" ЕАД възнамерява да използва гориво от твърди битови отпадъци - т.нар. RDF (гориво, получено от отпадъци), за комбинирано производство на енергия, при което частично ще се замени оползотворяването на природен газ.

RDF ще се оползотворява в инсталация за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, разположена на територията на ТЕЦ- София.

Проектът за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF представлява трета фаза от изпълнявания от Столична община проект „Интегрираната  система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община“.

Първата фаза - депо за неопасни отпадъци и инсталация за биологично третиране на разделно събрани зелени и хранителни отпадъци, както и втора фаза – изграждане на завод за механично-биологично третиране на отпадъци с производство на RDF–гориво, са изпълнени.

 

 

Изграденият и въведен в експлоатация през 2015 г. Завод за механично-биологично третиране с капацитет 410 000 тона/година преработва всички смесени битови отпадъци в София (с изключение на разделно събираните био- и зелени отпадъци) и като краен продукт произвежда около 180 000 т/год. RDF фракция, която е предназначена да се използва като основно гориво в инсталация за ко-генерация на енергия.

За да се осигури максимално ефективно оползотворяване на RDF, е предвидено инсталацията да позволи комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия (ко-генерация).

Целта на проект за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF е да се намалят количествата депонирани битови отпадъци.

Предвидено е да се осигури частична диверсификация на горивната база за производство на енергия - замяна на около 11% природен газ с RDF. Очаква се още да се намалят емисиите на парникови газове, производствените разходи на единица енергия и цената на произведената енергия.

Финансирането е осигурено със средства от ОП „Околна среда“ и от Европейската инвестиционна банка.

Заводът за горене на отпадъци в София - по-скъп и с по-стара технология от немалко алтернативи

Поради прекалено големите мощности за обработка на отпадъчния материал от твърди битови отпадъци в Европа има промяна що се отнася до б...

На хартия бъдещата когенерация трябва да е от полза за жителите на София, защото общината ще дава безплатно боклука за работата й, а „Топлофикация“ трябва да спести пари, които би дала за газ. Отделно от това общината няма да плаща за транспортирането на отпадъци до инсталации в страната и тяхното изгаряне.

 

 

 

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално