Тръгна поръчката за когенерация на енергия от боклук в София

6551
Тръгна поръчката за когенерация на енергия от боклук в София
Снимка: "Топлофикация" ЕАД

Днес бе стартирана дългоочакваната поръчка за едновременно генериране на електричество и топлина от боклук в София. „Топлофикация“ ЕАД обяви процедурата с прогнозна стойност 350,6 млн. лв. ДДС.

Поръчката трябва да се изпълни до 31-ви декември 2023-та година по договорните условия на Фидик (Жълта книга) - за технологично оборудване, проектиране и строителство на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF-гориво.

Избраният изпълнител ще има задачата също така да достави, монтира и пусне в експлоатация необходимото оборудване, съоръжения и обзавеждане. Надзорът върху инсталацията ще е за 3 години, в който период ще отговаря за отстраняването на дефекти, ще обучи персонал и ще подпомага възложителя при експлоатацията и поддръжката й. 

 

 

"Топлофикация София" ЕАД възнамерява да използва гориво от твърди битови отпадъци - т.нар. RDF (гориво, получено от отпадъци), за комбинирано производство на енергия, при което частично ще се замени оползотворяването на природен газ.

RDF ще се оползотворява в инсталация за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, разположена на територията на ТЕЦ- София.

Проектът за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF представлява трета фаза от изпълнявания от Столична община проект „Интегрираната  система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община“.

Първата фаза - депо за неопасни отпадъци и инсталация за биологично третиране на разделно събрани зелени и хранителни отпадъци, както и втора фаза – изграждане на завод за механично-биологично третиране на отпадъци с производство на RDF–гориво, са изпълнени.

 

 

Изграденият и въведен в експлоатация през 2015 г. Завод за механично-биологично третиране с капацитет 410 000 тона/година преработва всички смесени битови отпадъци в София (с изключение на разделно събираните био- и зелени отпадъци) и като краен продукт произвежда около 180 000 т/год. RDF фракция, която е предназначена да се използва като основно гориво в инсталация за ко-генерация на енергия.

За да се осигури максимално ефективно оползотворяване на RDF, е предвидено инсталацията да позволи комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия (ко-генерация).

Целта на проект за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF е да се намалят количествата депонирани битови отпадъци.

Предвидено е да се осигури частична диверсификация на горивната база за производство на енергия - замяна на около 11% природен газ с RDF. Очаква се още да се намалят емисиите на парникови газове, производствените разходи на единица енергия и цената на произведената енергия.

Финансирането е осигурено със средства от ОП „Околна среда“ и от Европейската инвестиционна банка.

Заводът за горене на отпадъци в София - по-скъп и с по-стара технология от немалко алтернативи

Поради прекалено големите мощности за обработка на отпадъчния материал от твърди битови отпадъци в Европа има промяна що се отнася до б...

На хартия бъдещата когенерация трябва да е от полза за жителите на София, защото общината ще дава безплатно боклука за работата й, а „Топлофикация“ трябва да спести пари, които би дала за газ. Отделно от това общината няма да плаща за транспортирането на отпадъци до инсталации в страната и тяхното изгаряне.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София