В петък започва делото срещу високата цена на билета в София

1912
В петък започва делото срещу високата цена на билета в София
Снимка: БГНЕС

Утре, 9 декември, в Софийския административния съд (СГС) стартира делото на граждани и граждански организации срещу решението на Столичния общински съвет за новата цена на билета за обществен транспорт в София.

Тя влезе в сила от 1-ви юни 2016 г. въпреки обжалванията и твърденията, че след като актът е обжалван, той не може да влезе в сила.

Поскъпването на билета било част от дългосрочна реформа в градския транспорт на София

Претенциите на протестиращите срещу повишаването на цената на билета за градския транспорт и декларацията на групата на БСП по този въп...

Решението №270 на Столичния общински съвет (СОС) за увеличение на цената бе взето на 14 април тази година и бе подкрепено от групата на ГЕРБ, четирима общински съветници от СДС и от Прошко Прошков от ДБГ. Всички останали съветници гласуваха „въздържал се” или „против”.

Един от основните мотиви в жалбата на Сдружение "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи" е свързан с това, че СОС не е компетентен да решава за цените на градския транспорт. В неговите правомощия са единствено цените за таксиметровите превози на територията на общината. От сдружението посочват, че наредбата на общината не може да урежда основни положения, които са уредени със закон и напомнят, че цените на останалите услуги се формират при свобода на договаряне, конкуренция на пазара и търговските практики.

Вторият пункт, по който от сдружението атакуват наредбата, са основанията за издаването ѝ. Според решението на СОС основанието е разпореждането с имущество на общината, но на практика имуществото на градския транспорт принадлежи на самите транспортни дружества, "което означава, че само те и единствено те могат да издават актове по управление на това имущество."

Георги Статков от "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" коментира пред репортер на Actualno.com, че очаква съдът да забави делото. Според него това се случва много често, що се касае до жалби на граждани.

Елен Герджиков: Гратисчията пътува на гърба на всички нас

Развитието градския транспорт е очевидно и не може да се отрече -  беше подменен голяма част от транспортния състав, направиха се ...

По думите му това е дело, необходимо на цяла София, защото "градският транспорт скоро ще се превърне в лукс, а не социална услуга".

Припомняме, че след решението на СОС адвокат Валентина Каменарска в интервю за Actualno.com обяви, че наредбата, с която се повишава цената на билета, е незаконна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София