В София - не може да си шумен след 22 часа, глоба ако ти мият колата на кръстовище

6748
В София - не може да си шумен след 22 часа, глоба ако ти мият колата на кръстовище
Снимка: iStock/Guliver

Наредбата за обществения ред в София, с която се определя кога и как може да се създава шум, да се провеждат събития и музикални изпълнения в обществени пространства, както и се въвеждат редица забрани, беше приета от столичните общинари.

Решението беше взето с гласа 36 "за", 7 "против" и 1 "въздържал се".

София ще ограничи събирането на дарения по улиците

С незначителни корекции в последния вариант Столичният общински съвет се очаква да приеме най-после Наредбата за обществения ред в Софи...

Документът се подготвя от края на 2017 г., но заради необходимостта от множество корекции гласуването му беше отложено с почти една година. В процеса отпаднаха редица неточни и спорни предложения.

Основните текстове са насочени към ограничаването на шума от домашни дейности в жилищни сгради, включително за религиозни и политически, производствени, строително-ремонтни цели. Шумът се забранява в периода между 22 и 08 часа, както и между 14 и 16 часа. Също така в периода от 22 до 08 сутринта се забранява шумът на обществени места, общински площи, употребата на пиротехнически средства.

Забраните, въведени с документа, са паленето на огън на обществени места без разрешение, миенето на стъкла на автомобили и всякакви видове развлекателна дейност на пътните платна, къпането във фонтани и градски водоеми без разрешението на стопанисващите ги, късането и рязането на цветя.

Скейтбордистите, велосипедистите и каращите ролкови кънки повече няма да могат да използват общинската паркови мебели - пейки, парапети, фонтани, за каскади.

Наредбата ограничава и възможностите на софийските улични музиканти да се проявяват на различни места из града - най-често оживени подлези и централни паркове. Всеки желаещ да реализира музикалния си талант ще трябва да поиска разрешение от районните общини, които ще определят и местата за подобни прояви. Краят на процедурата е заповед на кмета на София.

От 27 септември най-вероятно в София ще глобяват шофьори, позволили да им мият прозорците на кръстовище

Събирането на парични дарения на места за обществено ползване като улици, булеварди и площади в София ще бъде забранено. Това предвижда...

За спазването на наредбата ще следят кметът на града и районните кметове, упълномощени от тях, служителите на Столичния инспекторат, Столичната дирекция на вътрешните работи, Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", на техническите служби и на службите по контрол на строителството, на дирекция "Зелена система".

Те ще могат да правят проверки по документи и на място, да получават достъп до всички обекти и места, описани в наредбата, и да изискват писмени и устни обяснения от заинтересованите. Проверяваните ще трябва да оказват пълно съдействие. Нарушителите, които са над 16 години, ще бъдат санкционирани, но за по-малките ще отговарят родителите.

Най-ниската възможна глоба е 50 лева, а най-високата - 3 хил. лева. Така, който свири на улицата без разрешение и с озвучителна уредба, ще може да бъде санкциониран с между 50 и 100 лв. Вдигането на шум в забранените часове ще струва на нарушителите от 200 до 400 лв. За изпълняването на "каскадни трикове" санкцията е от 100 до 300 лв.

По време на дебатите общинарят Венци Мицов разкритикува сериозно промените. По думите му шум може да значи "чичка с бормашина", както и дете, което свири на пиано. "Ние правим ли разлика между тези две неща", обърна се той към колегите си.

"Нелепо е човек, който свири на кларинет вкъщи в събота, трябва да иска позволение от съседите", добави той.

Скоро в София: Ако платите да ви мият колата на пътя, ще следва глоба

Ако позволите да ви измият стъклото на колата на кръстовище в София или някъде на пътя т.е. платите за "услугата", то подлежите на глоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Нова детска градина в "Малинова долина" отвори врати (СНИМКИ)

СПТО: Проверката на РИОСВ не откри нарушения, благодарим на ГЕРБ за загрижеността

Тежка катастрофа в София, пострадал е моторист

Промяна в движението на 4 от най-важните трамваи в София

"Засади бъдеще!": Училищата в "Люлин" с уникална възможност да оставят следа след себе си

Община Костинброд с престижна награда и място в УС на Асоциацията на българските градове и региони (СНИМКИ)

Ученици от Самоков се включиха в залесяване на парк "Ридо"

Пускат нова експресна автобусна линия в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София