В столицата ще се проведе София Прайд

3192
В столицата ще се проведе София Прайд
Снимка: Actualno.com/Евгения Гигова

Най-голямото правозащитно събитие в България – София Прайд 2018, което ще се състои на 9 юни, ще бъде под надслов „Различни хора, равни права!“.

Лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) в България са невидими за закона и това поражда правен вакуум, в който попадат нехетеросексуалните, транс и интерсекс хората. Наред с липсата на правна защита и признаване на редица техни права, страхът от отхвърляне и срамът от другостта все още съществуват и принуждават много ЛГБТИ хора да живеят двоен живот, като прикриват идентичността и личния си живот от семейство, колеги и приятели. Мисията на София Прайд е ЛГБТИ хората да водят достоен живот и да изразяват себе си открито, наравно с всички останали.

Организаторите на прайда вярват в силата на диалога, както и че София Прайд е ценна възможност една иначе невидима общност да комуникира с обществото по своите въпроси.

За първи път тази година календарът от съпътстващи събития на София Прайд – тематични изложби, представления, филмов фестивал, спортни събития и дискусионни форуми – продължи в рамките на цял месец. Всички събития бяха с вход свободен и имаха една обща цел – да предоставят пространства за споделяне, опознаване и приемане, чрез които да се изгради подкрепяща и стимулираща социална среда за всеки, предава БГНЕС.

Организаторите на София Прайд подчертават провала на българските партии от целия политически спектър да признаят и адресират проблемите на ЛГБТИ общностите в България. Липсва какъвто и да е диалог с парламентарно представените политически сили, което според организаторите оставя значителна част от българските граждани непредставени в демократичния процес.

Тази година София Прайд поставя фокус върху темата за любовта – съкровената любов, споделената и несподелената любов, любовта като дълг, любовта към децата, любовта към родителите, любовта към самите нас, любовта, която плаши, и любовта, която ни дава сили, любовта, която законът зачита, и любовта, която остава извън закона.

Благодарение на смелостта на Лили Бабулкова и нейната партньорка, в България е в ход историческо дело за признаване на сключения във Великобритания брак между двете момичета. Тяхната битка е олицетворение на всичко, за което се бори София Прайд – равно третиране и правно признаване за всички български граждани.

„София Прайд е в събота на 9 юни от 16:00 часа пред Паметника на Съветската армия и на него са добре дошли всички, за да се забавляваме, но и да кажем, че любовта ще надделее!“, споделя Лилия Драгоева, координатор на организационния комитет на прайда.

Единадесет години след присъединяването на България към Европейския съюз, София Прайд продължава да бъде най-важното събитие за ЛГБТИ хората поради продължаващите прояви на стигма и омраза, на които е подложена общността им – отхвърляне, насилие, тормоз и дискриминация. Правният вакуум има за последици непризнаване на семействата на ЛГБТИ хората и последващите от това правни ограничения като право на имуществена общност, право на данъчни облекчения, вдовишка пенсия, на някои видове финансови услуги, родителски и репродуктивни права, право на наследяване и достъп до информация за партньора, и много други.

Организационният комитет на София Прайд работи и ще продължи да работи целогодишно за елиминиране на дискриминацията и постигане на равното третиране на ЛГБТИ хората в българското общество. Именно чрез София Прайд – най-важното събитие за година, организаторите осигуряват видимост и изпращат послание към всички ЛГБТИ българи, че не са сами.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София