Васил Терзиев вече е изпратил одита на завода за отпадъци на прокуратурата

3643
Васил Терзиев вече е изпратил одита на завода за отпадъци на прокуратурата
Снимка: Фейсбук СПТО

Кметът на София Васил Терзиев изпрати до прокуратурата одита на завода за боклук, който той назначи и определи като "крещяща безстопанственост".

"Безстопанственост - като груба небрежност по отношение на активите на предприятието и пилеенето на средствата му, зле написани проектни задания при строителството, липса на оперативен контрол и контрол по изпълнението, липса на контрол, раздаване на абсолютно нелогични и незаслужени бонуси спрямо резултатите и скарано с икономическата логика утежняване на финансовото положение на предприятието", пише във Facebook той.

Още: Парите смърдят?: 383 лв. за гайка в завода за боклук на София*

За всичко това според него трябва да бъде потърсена отговорност. За това днес той е изпратил доклада от проверката към Софийската градска прокуратура за последващи действия по компетентност. "От тук нататък решението за следващите стъпки е в ръцете на прокуратурата.
Утре ще представим детайлните подробности, които докладът на вътрешния одит повдигат, и ще го публикуваме в неговата цялост", пише още Терзиев.

И обещава, че няма да спре дотук и "продължава с проверките и разкриването на лоши практики". "Едновременно с това въвеждаме мерки, за да приведем завода в нормален и ефективен режим на работа", пише още Терзиев.

Още: Васил Терзиев: В София няма да се строи на парче

Кметът на София вече предупреди, че има риск от криза с боклука през следващите 3 години, ако не се вземат спешни мерки. Причината е, че Столичният завод за третиране на отпадъци не работи ефективно и не изпълнява целта си. Той върна начело на завода Николай Савов. Според доклада му завода произвежда два пъти по-малко RDF (горивото, което се получава от преработката на твърди битови отпадъци) от това, което капацитетът му позволява. Освен това произведеният RDF e с лошо качество, поради което не се търси от оползотворяващите го фирми.

Проучването е показало още, че поради поголовното депониране на боклука и заради липсата на преработка клетките за отпадъци в депото се запълват по-бързо от планираното, което е предпоставка за криза с боклука на София до 2–3 г. Новият мениджмънт докладва още, че предишното ръководство на Столична община е прекратило новоподписан договор за оползотворяване на отпадъци. "Старият не може да бъде изпълнен в цялост заради системни проблеми в работата на предприятието", пише още Савов. В доклада се говори и за лошо проектирани и неефективни процеси в завода.

Какво още пише в документа?

"По документи заводът трябва да произвежда 185 000 тона RDF, а реално произведените количества за 2023 г. са по-малко от 80 000 тона. За 2020, 2021 и 2022 г. от произведените близо 555 000 тона RDF едва половината 229 000 тона са предадени за изгаряне. Това означава, че за три години са оползотворени едва 41% от произведеното количество гориво от преработени отпадъци, а остатъкът се депонира в депото за необработени отпадъци. Започнало е запълването на последната клетка за депониране на отпадък по-рано от планираното", пише още в изготвения анализ.

По проект капацитетът на последната клетка за складиране на отпадъци може да се използва за 6 години. "Изчисленията обаче показват, че тя е със значително по-малък капацитет и ще се запълни много по-рано. Изграждането на нови клетки ще отнеме повече време, отколкото за запълването на съществуващата. Времето зa отчуждителни процедури, проектиране и изграждане отнема около 4 г. и ще струва около 21 млн. лева, каквато е била стойността за клетки 3 и 4", пише още в доклада. Новото ръководство смята, че една от основните причини за предварителното запълване на депото е недоброто управление на процесите за производство на RDF и като резултат – ниското му качество.

Още: Директорът на столичния завод за боклук отчете първата си седмица на поста

Савов смята още, че ситуацията се усложнява допълнително от факта, че предишното ръководство на Столична община е подписало в началото на юни 2023 г., а след това прекратило през септември, договори за продажба на RDF. Причината – невъзможност за финансиране. "Това оставя СПТО с един единствен договор по оползотворяване на RDF, като дори и той не може да бъде изпълнен в неговата цялост заради лошото качество на RDF и системните проблеми в работата на предприятието", пише той до Столична община.

През декември новото управление на завода е въвело мерки, които повишават с 35% оползотворяването на RDF в сравнение с целия ноември, твърди новият директор. "Въпреки взетите мерки сме изправени пред абсурдната ситуация да трябва да намалим производството на RDF, защото няма на кого да го предоставяме. Предвиждаме стартиране на нова обществена поръчка за RDF и работим активно за повишаване на неговото качеството. По този начин ще намалим цената и ще постигнем оползотворяване на всички количества, а не само 41%, както се е случвало през последните 3 г. През последните седмици на 2023 г. стабилизирахме процесите в производството и започна въвеждането на мерки, които доведоха до подобряване на качеството на RDF горивото", пише още Савов.

Още: Кметът на София възложи проверка на завода за третиране на отпадъците

По-рано бившият вече кмет на София Йорданка Фандъкова призова Васил Терзиев да предаде доклада на АДФИ и прокуратурата. "За да няма спекулации по темата с работата на завода за отпадъците, призовавам г-н Терзиев да даде резултатите от проверката, която възложи на прокуратурата и АДФИ. Нека външни контролни органи да видят всичко и да преценят има ли нарушения или не, и ако има, да се носи отговорност. Това е сериозният подход, а не темата да се използва като част от някаква пиар-стратегия", категорична е тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София