Владимир Георгиев на среща с читалищата: Община Самоков ще продължи да подкрепя различните инициативи

1533
Владимир Георгиев на среща с читалищата: Община Самоков ще продължи да подкрепя различните инициативи
Снимка: Община Самоков

"Доволен съм, че с приемането на държавния бюджет бе увеличена субсидията, което ни дава възможност да се заделят повече средства за читалищната дейност. Приятно впечатление ми направи, че вече много млади хора се ангажират с читалищата, без да омаловажавам работата на по-възрастните дейци. Но тази приемственост е много важна, за да продължат тези институции да функционират все така активно". Това заяви кметът на Самоков Владимир Георгиев, след като проведе срещи с представителите на читалищата в общината.

"От 27 читалища, 23 работят по селата и благодарение на работата им, мога да кажа, че в малките населени места има активен културен живот. Община Самоков подпомага различните инициативи и финансира фестивалите, които провеждат. За нас е важно да ги подкрепяме, защото те даваят допълнителен облик на културния живот. Така през тази година вече има два нови фестивала – «Доспей пее и танцува и на билките се любува» и «Арно Оро» в Долни Окол. Вече утвърдени са националните фестивали «Боб Фест» - Радуил, «Дар от природата» - Говедарци», «Празник на Рилския зелник» - Бели Искър. По-малки, но вече традиционни събития има и в други села – «Празник на дзивата и картофите» в Поповяне, «С песните на Кремена Станчева» в Ковачевци и др.", категоричен е той.

На срещата Владимир Георгиев е обяснил, че на заседанието на членовете на УС на НСОРБ с Министерство на културата е била обмислена промяна в методиката на финансиране, като основен фактор ще бъде дейността. "Аз не се притеснявам, тъй като нашите читалища са изключително активни и добре работещи. Ние от своя страна започнахме да инвестираме в обновяване на материалната база. Основен ремонт бе направен в читалището в Драгушиново, Направи се нов културен дом в село Доспей, който ще бъде открит след няколко дни. Закупи се техника и обзавеждане. И всичко това бе финансирано с проекти през стратегията на МИГ – Самоков. Ето защо е важно да подготвим и защитим добри стратегии на Местната инициативна група и на Местната инициативна рибарска група, за да имаме възможност да инвестираме в материалната база и на читалищата през следващия програмен период", заяви Владимир Георгиев.

Още: ГИС на Самоков вече може да се използва и от гражданите

"Община Самоков ще продължи да подкрепя различните инициативи, като е добре идеите и намеренията да бъдат депозирани преди подготовката на бюджет 2024, за да бъдат заложени допълнителни средства за културните институции", категоричен е той.

Още: Община Самоков възложи проект за ново улично осветление

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Великденска украса се появява в София на четири ключови локации

Авария остави без вода два столични квартала

След игра в Южния парк: Махнаха15 кърлежа по тялото и дрехите на дете

Как общинско дружество се превърна в черна кутия?: Терзиев след одита в ЦГМ

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София