Закриха "Урологията" на Първа МБАЛ - София, хиляди пациенти остават без грижи

19146
Закриха "Урологията" на Първа МБАЛ - София, хиляди пациенти остават без грижи
Снимка: Thinkstock

Закриха „Урологията“ на Първа МБАЛ. Това е стъпка към ликвидацията на общинското здравеопазване в България, което ще засегне хиляди пациенти. Постепенно болниците се превръщат в хосписи.

Това заяви за БГНЕС д-р Стоян Георгиев, началник на закритото отделение по „Урология“ на Първа МБАЛ, известна в миналото като Първа градска болница,

Самото закриване е изненада за всички, станало е скоротечно, само за 24 часа.

“Отделението е с достатъчна активност предните години и с известни затруднения през настоящата, които се дължат на намаляването на лекарите и медицинските сестри. Те отидоха за по-високи заплати и да се реализират в частното здравеопазване. Да не цитирам имена на болници, но те са привлекателни, конкурентни. Но това е началото на края, може би малко силно казано, на общинското здравеопазване, за което отговаря като собственост принципалът – Общинският съвет. Без отговор останаха моите въпроси и желания да се установи доколко Общинският съвет е информиран като собственик, доколко кметът на София е информиран, че в една болница се извършват структурни промени, съкращава се работещо звено, което има биография, има активи на стойност до 1 милион лв. преди няколко години“, подчерта д-р Стоян Георгиев.

По думите му, когато отделението беше окомплектовано с достатъчен брой лекари, от 2012 до 2015 година, през него минаваха по 1200 души и се извършваха 1000 операции с различна степен на сложност.

Тази година обаче поради оголването на отделението откъм лекари през него са минали 500 човека, а извършените операции са 400. Отделението няма смъртни случаи. Основна причина да се стигне до закриването му са ниските заплати, категоричен е д-р Георгиев. Предложенията му за вдигане на заплатите са били отхвърляни от ръководството на болницата.

Специалистът обобщава, че закриването на отделенията в нечастните болници „е началото на края на общинското здравеопазване. Нещата в него са на ръба. В кадри и заплати не се инвестира. Всичко е оставено на доизживяване. Това ще даде много лош терапевтичен резултат от нашата работа. Постепенно болниците се превръщат в един хосписи с повече лекари и сестри“.

„За нас остава въпросът без отговор – защо това се случва, това е абсолютно алогично, неприемливо е от човешка, медицинска и всякаква гледна точка. Да закрият отделение, в което в момента се оперира. Това не може да се случи никъде, дори и в Северна Корея не може да се случи“, подчерта лекарят с 35-годишен стаж.

Собственик на болницата е Столичната община, но решението е взето не на сесия на общината, а от борда на директорите на лечебното заведение. В разговор с нашия репортер изпълнителният директор на болница д-р Цветомир Димитров заяви, че то се закрива поради невъзможност да изпълнява функциите си. В него работи само един лекар-уролог, който е Стоян Георгиев, и двама стажанти, които не могат да извършват операции. Димитров твърди, че решението за закриването на отделението не е еднолично - цяла година група от експерти се е занимавала с този въпрос. Самото отделение е било прекатегоризирано от 3-то на по-ниското 2-ро ниво и групата е стигнала до становището за закриването му.

Според Столичната община въпросната група е достатъчно представителна и компетентна, в нея влизали експерти, администратори и външни оценители. Решението за закриването е в съответствие със закона и съществуващите наредби, твърдят още от Общинския съвет. От там обясниха, че тя е взела становище по случая още през февруари.

До 6 октомври болничните заведения във Видинско трябва да навлязат в работата с новите устройства за регистрация

До 6 октомври болничните заведения в област Видин и хемодиализният център „Екзарх Антим Първи” в града, трябва да навлязат ...

Димитров изтъкна и друга причина за закриването – лошите финансови резултати на отделението.

„Изпълнителният директор лъже“, възрази началникът на отделението д-р Стоян Георгиев. В отделението работят не един лекар и двама стажанти, а един лекар и двама специализанти, които са пълноправни лекари. Нещо повече, има и още един лекар със специалност д-р Цветанова, която пред мен каза, че е била принудена да подаде молба за напускане.

„Освен това законът позволява едно отделение да работи на първо ниво. Защо отделението не бъде прекатегоризирано на това ниво, ами направо се закрива. В страната не едно и две болнични отделения работят на такова ниво“, възрази д-р Георгиев.

Що се отнася до финансовата страна на въпроса, той изтъкна, че предназначението на една болница не е да лекува финансите.

Само че последните две години осем уролози се разбягали в частни болници заради по-високи заплати. Едната е в Панагюрище, нищо че трябва да пътуват всеки ден дотам, а другата е „Софиямед“. „Вместо ръководството на болницата да вдигне заплатите и да привлече специалисти, той ме изкарва виновен, че не мога да създам нов екип“, сподели д-р Георгиев.

Москов: Поемам отговорност, затова не подавам оставка

Под краката ми е много добре, защото съм уверен в това, което правя. Така започна разговора си министърът на здравеопазването Петър Мос...

 

Решението обаче да се закрие временно отделение, за да се потърси друг екип, звучи нелогично. Вместо да го закриват, защо ръководството досега не е потърсило начин да попълни екипа, включително и с по-високи заплати? Пред репортера на БГНЕС млад лекар от отделението, който вече не работи в него, призна, че бил посъветван да го напусне, защото то е безперспективно. Това не говори ли, че закриването на отделението е търсено и умишлено? И дали въпросната група и Общината като собственик на болницата са задължили ръководството й да предприеме необходимите усилия за попълването на екипа?

Има и друго. Последните две години Общината е вложила 840 000 лева за оборудване в отделението. Сега то трупа прах. Не би било излишно съответните контролни органи да проследят в чии ръце ще отидат тези активи. Дали няма вече намерен купувач за тях, от което някои лица ще приберат съответните комисионни?

60-годишният Стоян Георгиев има 35-годишен стаж. Навремето е работил 4 години в Михайловградската окръжна болница, после 16 години в „Пирогов“, създал е и е ръководил 4 години урологичното отделение на Четвърта Градска болница, бил е и началник на „Урологията“ в Пета МБАЛ, на Втора урология в Пирогов, работил е и в инспектората на здравното министерство.

В страната се наблюдава тенденция общинските болници да не се стремят към привличането на млади кадри. В тях работят доктори с доста натрупани години, някои са и пред прага на пенсионирането. Дали тези лечебни заведения не са оставени на доизживяване, на отмиране от само себе си? И дали това не е нещо като „еволюционна приватизация“ на здравеопазването ни с всички тежки последици за обеднялото ни население, а също за демографската катастрофа на страната ни!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София