Зелените обжалват изборите в София и на втора инстанция

2802
Зелените обжалват изборите в София и на втора инстанция
Снимка: БГНЕС

ПП "Зелените" в крайна сметка реши да обжалва на втора инстанция т.е. пред Върховния административен съд (ВАС) резултатите от местните избори в София.

За да отхвърли подадените 22 жалби срещу Решение № 1182-МИ/28.10.2015 на Общинска избирателна комисия София (ОИКС) съдията по делото Николина Янчева е счела, че не са налице съществени нарушения, които да променят резултата от изборите. Особено притеснително е становището на съдия Янчева, че протоколите на СИК и ОИК не подлежат на съдебен контрол за законосъобразност, посочват "Зелените", които считат, че това противоречи на Конституцията и на Административно-процесуалния кодекс АПК.

България през 2015 година: Местните избори - продадени и купени

В последните три години България се превърна в арена на избори. На два пъти проведохме предсрочни парламентарни избори, минахме и през ...

Множеството фрапиращи поправки в протоколите на СИК съдът тълкува абсолютно неоснователно като поправка на очевидни фактически грешки, въпреки че преди това констатира, че са извършени само от част от членовете на СИК при подаването на протоколите в нарушение на Изборния кодекс. Неразбираемо е също защо съдът предостави на жалбоподателите недостатъчен срок за запознаване с доказателствата по делото (около 10 кашона) и конкретизиране на искането за оспорване, като оправда това с кратките срокове по Изборния кодекс, а същевременно изготвя съдебното решение в продължение на почти месец. Макар и формално да бяха изпълнени разпоредбите на ИК, чрез публикуването на решението в раздел „прессъобщения” на интернет страницата на АССГ, а не в електронната партида на АД10609 се постигна забавяне на узнаването от страна на жалбоподателите. Едва на 22 декември миналата година на ПП „Зелените“ бе връчено писмено съобщение, но законоустановеният срок тече не от момента на връчването, а от момента на обявяването, като по този начин не беше оставено никакво време за реакция, оплакват се "Зелените".

По този случай съпредседателят на Зелените Петко Цветков заяви, че „процесът е поредно доказателство за спешната необходимост от дълбока съдебна реформа, за която Зелените от години алармират.” 

"Зелените" настояват за публично разпределение на делото. С оглед важността на делото отправяме искане до председателя на ВАС г-н Георги Колев, да организира публичното случайно разпределение на делото, като всички членове на състава да бъдат определени на случаен принцип в присъствието на журналисти. Това няма да е прецедент, защото така беше избран съставът по делото срещу Цветан Цветанов за отказа му да разреши подслушване на бившия шеф на РЗБОП Орлин Тодоров, въпреки че е имало съдебно позволение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София