Анди Мъри излъга и преподаде урок на Григор Димитров

59342

В първия си финал на ниво ATP най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби с 0:2 сета (6:7 (0), 4:6) от световния номер 3, олимпийски шампион и действащ шампион от US Open Анди Мъри.

Първи сет - 6:7 (0)

Финал - от четвъртия път Григор успя

Историята на българския мъжки тенис вече е пренаписана - Григор Димитров стана първият български тенисист, който достигна финал в турни...

Григор започна мача вихрено, като набързо поведе с пробив и 3:0 гейма. В тези минути българинът диктуваше темпото и не позволяваше на Мъри да го вкара в дълги и изтощителни разигравания. Шотландецът опитваше да играе повече на бекхенд на Григор, но той успешно миксираше играта си и наказваше със сервис и форхенд олимпийския шампион.

Началото изобщо не беше по вкуса на Мъри, но по-важното беше, че той така и не намираше начин да укроти Григор – опитите да играе с леко повдигнати и по-подсигурени топки бяха наказвани безмилостно от българина, който вкарваше и много голям процент първи сервис, макар да нямаше асове.

Големият тест за Григор обаче не закъсня – 5:3 гейма за него и сервис за сета. И точно тогава, очаквано когато аутсайдер играе срещу вече утвърдена звезда в тениса, нашето момче трепна. Три ънфорса от форхенд доведоха до 15:40, като Мъри не направи нищо значимо в нито едно от тези разигравания, освен да връща и да играе по нервите на Григор. Българинът спаси първата точка за пробив, макар и след като съдиите не видяха, че сервисът му е аут, но при втората Мъри успя да го вкара в размени от бекхенд от основна линия и да изцеди грешка – връщане на пробива за 5:4.

Веднага след този злополучен гейм Григор принуди Мъри да се бори за подаването си, но шотландецът издържа, макар да мина през три изравнявания – 5:5. Последва бърз сервис гейм за нашето момче – на нула.

Григор Димитров няма спирка, вече е на полуфинал в Брисбейн

Григор Димитров продължава с великолепното си представяне на турнира в Брисбейн и след нова победа вече е на полуфинал в турнира - него...

Григор имаше перфектен шанс да вземе сета при сервис на Мъри за влизане в тайбрек, но след като шотландецът позволи да се стигне до сетбол заради двойна грешка, последва ас и три поредни точки за него – 6:6 и тайбрек. В него Григор вече се подаде на нервите и разочарованието и не взе дори точка – 6:7.

В тази първа част Григор направи четири пъти повече непредизвикани грешки от Мъри, но предвид агресията в стила на българина това беше очаквано. Лошото стана в деветия гейм на сета, а и показателно беше, че Мъри успя да почне да „чете” сервиса на Димитров и му даде да направи само един ас за този сет.

Втори сет - 4:6

Загубената първа част определено се отрази на Григор, който започна да игра по-нервно, но това не се оказа пагубно в началото на тази част. И причината беше в поведението на Анди Мъри – след развитието на първия сет психологическото предимство беше на негова страна, но вместо да натисне и да пречупи по-младия си и неопитен противник, шотландецът започна да изчаква Григор сам да се бие и логично накрая си изпати.

В седмия гейм Григор заигра по-стабилно, навърза няколко последователни добри точки и след като на два пъти не можа да пробие, при третият опит го направи след дълго разиграване и поредна грешка на Мъри от бекхенд – пробив за Григор и 4:3 за него.

Григор Димитров сломи номер 13 в света

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира на четвъртфинал на силния турнир в Брисбейн след като рано тази сутрин победи...


В този крайно неприятен за него момент обаче, Мъри доказа защо е една от най-големите звезди на съвременния тенис. Шотландецът моментално вдигна нивото си на игра и върна пробива от раз след четири хубави точки, в които безмилостно наказа две поредни недобре подготвени излизания на Григор на мрежата – 4:4.


Този рибрейк се оказа твърде много за нервите на Григор, който набързо загуби следващия гейм и сервираше за оставане в мача. Тогава дойдоха две поредни двойни грешки след като до този момент Григор не беше направил нито една. Стигна се до 30:40 и след нов ънфорс от страна на българина Мъри защити титлата си в Брисбейн.

С достигането си до финал Григор ще бъде под номер 41 от понеделник в ранглистата - най-високото му класиране досега.

Григор Димитров стартира 2013-а с победа

Най-добрият български тенисист Григор Димитров премина успешно първи кръг на тенис турнира на твърди кортове в Бризбейн, съобщи БГНЕС. ...

Коментар

Определено Григор изигра добър мач, но си пролича липсата на опит на такова ниво. Първият финал на нашето момче в турнир на ниво ATP и представянето му в него обаче дава основание да се надяваме, че Григор тепърва ще стига до още много финали и ще печели титли. Защото само с игра на такова високо ниво ще дойдат и успехите – срещу най-добрите.

За финал оставям коментара на специалистите от ESPN: „Не смея вече да сравнявам Димитров с Федерер, защото всички го правят, но той просто има такава лекота в движенията, която разкрива невероятно богат арсенал от оръжия – искрата, водеща нагоре”.

Автор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com