Сблъсъкът на титаните

9490
Сблъсъкът на титаните

Нищо, абсолютно нищо, дори заведения съдебен иск срещу Бърни Екълстоун, не може да отклони вниманието от кулминацията на един от най-завързаните и непредвидими сезони в историята на Формула 1. По-рано през седмицата стана ясно, че американската финансова компания Bluewaters Communications Holdings LLC е завела дело срещу Екълстоун за $650 млн. Това е тема, която предстои тепърва да се разраства и развива.

Затова ще обърнем внимание на битката Фетел-Алонсо. И двамата се борят за трета световна титла, като немецът може да стане 3-кратен пореден световен шампион. Има различни сценарии кой как би станал шампион, но е достатъчно да кажа, че Фетел ще се окичи със славата, ако завърши най-малко на 4-то (или напред) място в неделя, без значение къде ще се класира опонента му Алонсо. За това способства авансът на Фетел от 13 точки.

Хамилтън спечели Гран при на Съединените щати

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън от отбора на „Макларън” спечели старта за Голямата награда на Съединените ща...

Разбира се винаги е добре да имаш подобно точково преимущество преди последния старт, но решаващите битки за титлата са предлагали невероятни драми. В такава може да се превърне неделният старт (в 18.00 часа тукашно време) на „Хосе Карлос Паче”, с който ще завърши и най-дългият сезон във Ф1. Той стартира на 18 март в Австралия и ще завърши на 25 ноември. И то по възможно най-добрия начин за зрителите – напрежение до последния метър.

Тимът на Red Bull има отлични спомени и статистика на трасето в Сао Паоло. През 2009 г. Марк Уебър спечели. Година по-късно завърши втори, а Фетел триумфира. През 2011 г. двамата си размениха местата, като победата бе за Уебър, а Себастиан завърши втори, при това с проблем в скоростната кутия. Ако се доверим само на тези резултати (а те във Ф1 са важни), то би следвало да се заключи, че Фетел няма да има проблеми да стигне до третата си световна титла. Но едва ли Фетел ще разчита на статистика. Доста по-сериозни ще са притесненията му, свързани с ахилесовата пета на отбора – алтернатора, който отново се повреди в GP на САЩ, Остин, Тексас, и извади съотборника му от надпреварата. Няколко дни по-късно тимът обяви, че за последния старт са разработили нов алтернатор и ще разчитат на него в Бразилия. Дано технически проблем не реши изхода от битката. Ще е наистина жалко.

На другия полюс в техническо отношение се намира Ferrari. Болидът на Скудерията е изключително надежден през целия сезон и към този момент „червените” нямат причина да се опасяват от технически неизправности. Това, което вероятно ги притеснява, е факта, че в предишното състезание Алонсо финишира трети, но на цели 39 секунди от победителя Хамилтън. През целия сезон Алонсо имаше проблеми с темпото в една обиколка, което го подреждаше назад на стартовата решетка. Отличният му старт и супер темпо на F2012 в състезателни условия обаче неутрализираха квалификацията, и от 19 старта до момента – Алонсо се качи 12 пъти на почетната стълбичка.

Феновете на Ferrari и Алонсо ще стискат палци за любимците си, но и ще се надяват да не станат свидетели на събитията от сезони 2008 и 2010. В последния Алонсо изпусна титлата в Абу Даби след грандиозно сбъркана от тима му стратегия. Това състезание ще се помни и проклина дълго в тима, който тогава лиши Алонсо от третата му световна титла, а шефът на състезателните инженери, Крис Дайър, се оказа жертвения агнец. Преди около година Лука ди Монтедземоло призна, че „още не спя добре, ако се замисля за Абу Даби”.

Доста лоши спомени Ferrari има и от „Хосе Карлос Паче”, но този път потърпевш бе Фелипе Маса. През 2008 г. бразилецът триумфира пред родна публика, която пощуря, а бащата на пилота започна празненствата за титлата на сина си доста преди да завърши самото състезание. И тогава Луис Хамилтън изпревари Тимо Глок в последния завой, за да финишира 5-и и буквално да хвърли в сълзи цяла Бразилия.

Хамилтън запази интригата

Луис Хамилтън спечели лудото американско родео и остави войната за титлата отворена за последния старт в Бразилия   Невероятни е...

В крайно непредвидим фактор за изхода от неделната надпревара се очертава и времето. За днес предвижданията са за 30-градусова температура. За квалификацията тя може да стигне до 33, докато в неделя се очаква дъжд и спадане на температурата до 20 градуса по Целзий.

И така. Първите индикации за разпределението на силите ще получим още днес, когато в 14.00 ч тукашно време започва първата свободна тренировка. Квалификацията е състезанието може да гледате от 18.00 ч наше време.

Приятни емоционални преживявания с дуела между Алонсо и Фетел.

 

Автор: Пламен Георгиев

117 429 гледаха старта в Остин

Американците опровергаха предварителните опасения, че трибуните може да останат празни. Скептиците не вярваха, че янките ще предпочетат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com