Балетна вечер с премиери на три танцови миниатюри в Старозагорската опера

5794
Балетна вечер с премиери на три танцови миниатюри в Старозагорската опера
Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Премиери на три танцови миниатюри - „Танц при изгрев слънце“ , „Лотос“, и „Следващият“, ще представи на 10 юли, сряда, Държавна опера - Стара Загора.

„Танц при изгрев слънце“ е не само балетна, а и музикална премиера. Музиката за миниатюрата е на австрийския диригент Андрия Павлич, който още преди напълно да завърши композицията си, предлага на артистичния директор на балета на Старозагорската опера Силвия Томова да направи хореографията. Мини балетът е дивертисментен танц, изпълнен с виртуозност и символика  и облян от светлината на слънчевия изгрев. Усещането за тайнственост и хармония се подсилва от глас на българската актриса Силвия Лулчева и от мултимедийната сценична визия, която е дело на Сергей Голубев. В "Танц при изгрев слънце" участват солистите Анелия Димитрова, Фиорди Лоха, Мартина Префетто, Фредерико Пинто, Тцао Ю-Чен и Ивайло Янев.

„Лотос“ е по хореография на Алесандра Скаламбрино, млада италианска хореографска, която поставя миниатюрата по покана на Силвия Томова. Скаламбрино печели специалната награда за хореография на конкурса в Модика, Италия, където Томова е член на журито. В центъра на "Лотос" е цветето като метафора за хората, които могат да преодолеят мъката със спокойствие, самоконтрол и постоянство. Според хореографката „ние имаме във всички нас инструментите за трансформацията  на скръбта в „чудо“. Музиката за миниатюрата е на Фредерик Шопен, а участват Богдана Сергеева, Акари Моримацу, Микела Канин, Джулия Рагуза, Джулия Моргандо, Ромина Славова, Сторм Норис, Рио Сузуки, Марта Перес, Ивелина Николова.

Финала на балетната вечер ще постави „Следващият“ - една от първите танцови хореографи на вече утвърдения и извън България танцьор и хореограф Християн Бакалов, донесла му международен успех. Миниатюрата е мъжки танц б. Участват Ивайло Янев, Фредерико Пинто, Франческо Бориело, Фиорди Лоха, Джоузеф Райт, Каито Такахаши, Карлос Сантос, Калин Любенов.

Костюмите и на трите миниатюри са дело на Мария Христова, а сценичното оформление - на Тодор Демеров.

В балетната вечер зрителите ще видят и хореографската пиеса на Георги Елкин „Окрилени“, която ще изпълнят Богдана Сергеева и Ивелина Николова. Ще бъде представен и авторският номер "Моята любима играчка" на солистката на балет „Арабеск“ и изявен хореограф Ангелина Гаврилова по музика на Филип Глас. Ще танцуват солистите на балета на Софийската опера София Цуцакова и Джон Абенанти.

Танцовата вечер е посветена на таланта на съвременните хореографи, защото директорът на Старозагорската опера Огнян  Драганов и ръководителката на балета Силвия Томова вярват, че за ценителите на танцовото изкуство е важно да се докоснат до различните му лица - от класиката до съвременните световни достижения. А  за многонационалната балетна трупа на Държавна опера - Стара Загора, всяка среща с нови идеи, танцови техники и актьорски задачи е не само изява, а и развитие и възход.

Балетната вечер е на 10 юли, сряда, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора