До няколко месеца ще бъдат завършени мащабни проекти в Община Стара Загора

3395
До няколко месеца ще бъдат завършени мащабни проекти в Община Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

Върховен административен съд  отхвърли решението на Комисията за конфликт на интереси при определяне на победителя и избрания идеен проект за изграждане на Многофункционална зала "Арена Стара Загора". Това съобщи на пресконференция днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. „Според решението на ВАС на избрания проектантски колектив ще бъде възложено изготвянето на работен проект за изграждането на залата“, обясни градоначалникът. Той припомни, че параметрите на съоръжението са то да включва 5000 места и 25 млн. лева пределна стойност. 

Стана ясно още Тодоров представи всички проекти върху, които се работи към настоящия момент. Активни дейности се извършват по ремонта на Станционната градина, която ще бъде изцяло обновена до края на следващите два месеца. В същия срок се очаква да приключи и изграждането на Скейт парка в парк „Артилерийски“. „Дейностите по изграждане на съоръжението бяха замразени през изминалата година, тъй като пандемията наложи пренасочването на част от средствата от бюджета на общината по други пера. Преди няколко седмици беше възобновена дейността по изграждане на атракциона и до края на месец юни трябва да бъда завършен“, категоричен беше Тодоров. От думите му стана ясно още, че през лятото ще бъде отворен за посещения и изцяло обновения Зоопарк в Стара Загора. До началото на есента ще приключи изграждането на нова канализация и водоснабдяване по втория етап на проекта в кв. „Самара“ 1. След което ще започне работа по подновяване на инфраструктурата- тротоари, улици и междублокови пространства в района. Градоначалникът припомни, че преди месец започнаха дейностите по цялостното обновление на емблематичния за старозагорци Летен театър. 

„Усилено се работи и по проекта за рекултивация на старото сметище на „Мандра баир“, който трябва да приключи през следващите четири месеца. Чрез този проект сметището няма да съществува и няма да замърсява почвата, водата и въздуха“, уточни още Тодоров. До лятото на 2022 година ще бъде завършен и проектът за цялостно обновяване на Руския пазар и ремонт и разширение на ул. „Капитан Петко Войвода“. 

Кметът съобщи още, че се финализират обществените поръчки за избор на изпълнители за ремонт на училищата СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“, както и за изграждането на двата нови обекта- общежитие към новосъздадената гимназия за Компютърни науки и математически анализи „Минко Балкански“ и новата детска градина в кв. „Възраждане“. Предстои обявяване на обществени поръчки за цялостно обновяване на Драматичен театър „Гео Милев“,за ремонт на два пенсионерски клуба в Стара Загора, както и за изграждане на надземни градски тоалетни.  Тодоров обобщи, че има избран изпълнител за доставка на 33 нови модерни електробуси и 18 зарядни станции, които да допълнят обновения автопарк на градския транспорт в града, но подадени жалби в КЗК забавят изпълнението на проекта. Кметът заяви, че „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора започва реализацията на голям проект за подмяна на водопроводи и канализация в централната градска част. Той уточни, че няма да се разкопават ремонтирани улици, а само такива, които до момента не са рехабилитирани.

Живко Тодоров обяви, че се очаква до дни да бъде подписан договор за финансиране от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изграждане на охранителни канали около Стара Загора. „Изграждайки тези канали ще бъде спряна възможността за наводняванията на града при проливни дъждове“, разясни още той. Градоначалникът съобщи още, че ще бъдат отпуснати 200 хил.лева за закупуване на Купол за планетариума на Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“ от Министерство на образованието.

От думите на кмета стана ясно още, че през втората половина на тази година, при добри финансови показатели на общинския бюджет, ще стартират ремонти по улиците „Промишлена“ и „Войвода Стойчо Черногорски“, както и изграждане на постоянно кръгово кръстовище в района на Новотехпром. Живко Тодоров информира, че в края на пролетта и началото на лятото ще започне активна работа по ремонти в селата от общината. Уточняват се с кметовете и кметските наместници кои са приоритетните обекти, пътища и улици. 

По време на пресконференцията стана ясно още, че Община Стара Загора ще предостави на своите граждани нова социална услуга. „В никоя друга община няма толкова много социални услуги. Това е нашата политика към гражданите, защото има много хора, които се нуждаят от помощ“, представи Тодоров. Общият брой на предоставяните социални услуги към момента е 48, уточни ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. 

По време на срещата кметът Живко Тодоров и неговият екип представиха и част от проектите, за които ще се кандидатства през следващия програмен период. 

Участие в събитието взеха още зам.-кметовете Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, Милена Желева и Красимира Чахова, гл. архитект Виктория Грозева и секретарят на общината Делян Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора