Единственият ни свещеник в Одрин получи орден Св. прпмчк. Игнатий Старозагорски I степен

6984
Единственият ни свещеник в Одрин получи орден Св. прпмчк. Игнатий Старозагорски I степен
Снимка: Старозагорска митрополия

Александър Чакарък, единственият български свещеник в Одрин, беше удостоен с орден Свети преподобен мъченик Игнатий Старозагорски I степен. Отличието му се връчва за ревностно изпълнение на духовните му задължения и за особени заслуги към Българската православна църква (БПЦ) по решение на Епархийския съвет на Старозагорската света митрополия от 7 май. Със същото решение Васил Вълчев, генерален консул на Генералното консулство в Одрин, и Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания“ при Министерския съвет са удостоени с орден Свети апостол Карп I степен за особени заслуги към БПЦ и към Старозагорска епархия. На тържествено заседание на Епархийския съвет днес Вълчев и Велинов получиха отличията си от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, отец Александър Чакарък не присъства на церемонията по уважителни причини. „Това са трима заслужили наши сънародници, пазители на вярата, традициите, църковното и богослужебното дело. Радвам се, че има хора като тях, за да може в ревност и любов към ближния и православната ни църква да създадем наистина онова семейно огнище на православна общност в Старозагорска епархия и извън пределите й, както ми е поверена от Св. Синод територията на Република Турция“, каза митрополит Киприан.

Обзор на свършената работа от 2001 г. до днес - изграждане на храмове и развиване на дейността на църковната общност в южната ни съседка, направи Емил Велинов и благодари за отличието. Генералният консул Васил Вълчев благодари на владиката, на община Стара Загора и на областната администрация за ползотворната съвместна работа. На днешната церемония присъстваха кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, заместник областният управител Красимир Червилов, архиерейските наместници от Старозагорската епархия и свещенослужители.

Ордените Св. прпмчк. Игнатий Старозагорски и Св. апостол Карп бяха учредени през юни  2017 г. по молба на Старозагорския епархийски съвет, а Светият Синод я одобри. Отличията се връчват на добротворци и строители, помагащи на Старозагорската митрополия, както и на граждани, съвестни православни християни, които помагат на църквата.

С орден Св. прпмчк. Игнатий Старозагорски I степен са отличени Старозагорският митрополит Панкратий (посмъртно), Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, свещеноиконом Емилиян Димов и свещеноиконом Петко Мотев, а с II степен - свещеноиконом Михаил Михайлов. Носители на орден Св. ап. Карп I степен са доц. Димитър Димитров, кметовете на община Казанлък Галина Стоянова и на община Стара Загора Живко Тодоров, инж. Румен Райков, Мина Николова-Ангелова, бригаден генерал Пламен Йорданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Ето колко ще струва ремонтът на ключова улица в Стара Загора

През юни Стара Загора отново ще бъде джаз

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com